current views are: 4

15 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση12:33

Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς 25% σε κινεζικά τεχνολογικά προϊόντα

Ο κατάλογος θα περιέχει 800 κατηγορίες προϊόντων

Δημοσίευση 12:33’

Ο κατάλογος θα περιέχει 800 κατηγορίες προϊόντων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων που σχετίζονται με την πνευματική ιδιοκτησία και την τεχνολογία και δεσμεύθηκε να επιβάλει περαιτέρω δασμούς εάν η ασιατική χώρα προχωρήσει σε αντίποινα.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η λίστα με τους δασμούς περιλαμβάνει προϊόντα από το στρατηγικό σχέδιο της Κίνας “Made in China 2025”, με στόχο να κυριαρχήσει η χώρα στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, τα οποία θα «αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αλλά θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη για τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες».

Ο κατάλογος θα περιέχει 800 κατηγορίες προϊόντων, αντί για 1.300 που συμπεριλάμβανε ο προηγούμενος, σύμφωνα με ένα δεύτερο στέλεχος της κυβέρνησης και μια πηγή προσκείμενη στην αμερικανική βιομηχανία ενήμερη για το περιεχόμενό του.

Ο Τραμπ δεν πιστεύει ότι η επιρροή του Πεκίνου στη Βόρεια Κορέα είναι επαρκής λόγος για να χαλαρώσει την πίεση που ασκεί στην Κίνα στις συνομιλίες των δύο κρατών για το εμπόριο, αφού η κυβέρνησή του έχει εξασφαλίσει πλέον απευθείας επικοινωνία με την Πιονγκγιάνγκ, εξήγησε η πρώτη κυβερνητική πηγή.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν τάχθηκε εναντίον της επιβολής των δασμών σε μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο αλλά η άποψή του δεν αναμενόταν να επικρατήσει τελικά, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. 

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος μετά τη συνάντησή του με κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο μετέφερε στον Λευκό Οίκο την κινεζική πρόταση να αγοραστούν επιπλέον αμερικανικά προϊόντα ύψους 70 δισεκ. δολαρίων από την Κίνα για να μειωθεί το αμερικανικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των διμερών τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον Τραμπ, διευκρίνισαν πηγές ενημερωμένες σχετικά.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters/AFP


σχετικα αρθρα