Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν η Τουρκία ή η Σαουδική Αραβία ζητούσαν από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ να αποχωρήσει από την εξουσία, παρά αν το έκαναν οι ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ανεπισήμως την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ζητήσουν ξεκάθαρα από τον Ασαντ να εγκαταλείψει την εξουσία εξαιτίας της αιματηρής καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος του. Ομως η Κλίντον άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο.

"Δεν θα άλλαζαν πολλά αν οι ΗΠΑ έλεγαν ότι ο Ασαντ πρέπει να φύγει", δήλωσε η Κλίντον στη διάρκεια ομιλίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυνας των ΗΠΑ παρουσία του αμερικανού υπουργού Αμυνας Λίον Πανέτα. Αντίθετα, "αν το κάνουν η Τουρκία ή ο βασιλιάς Αμπντάλα (της Σαουδικής Αραβίας) το καθεστώς Ασαντ δεν θα μπορέσει να τους αγνοήσει".

Για την Κλίντον η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, καθώς και άλλες χώρες, έχουν μεγαλύτερη επιρροή στον Ασαντ απ' ότι οι ΗΠΑ που "δεν έχουν καθόλου σχέσεις με τη Συρία".

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να ζητήσει σθεναρά την αποχώρηση από την εξουσία του Ασαντ, η υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι: "πιστεύω περισσότερο στα αποτελέσματα από τη ρητορική".

Η Κλίντον πάντως απέρριψε τις επικρίσεις ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από άλλες χώρες εκτιμώντας: "παραμένουμε ηγέτες, όμως μέρος αυτής της δουλειάς είναι να διασφαλίζουμε ότι μπορούμε να συντάξουμε και άλλους ανθρώπους στο σκοπό μας".
TAGS