current views are: 8

15 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση15:50

Hotspots και εκτός ΕΕ θέλουν Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία

Κέντρα φιλοξενίας και στην «απέναντι όχθη»

Δημοσίευση 15:50’

Κέντρα φιλοξενίας και στην «απέναντι όχθη»

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκαν σήμερα υπέρ της ίδρυσης ευρωπαϊκών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στις χώρες αναχώρησης -μια κίνηση για την οποία ήδη αναλαμβάνει πρωτοβουλίες η Αυστρία.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκά κέντρα στις χώρες αναχώρησης» των μεταναστών, πριν εκείνοι ξεκινήσουν τον διάπλου της Μεσογείου, είπε ο Κόντε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο. Ο Μακρόν από την πλευρά του έκανε λόγο για «αποστολή των υπηρεσιών μας που είναι αρμόδιες για το άσυλο (…) στην απέναντι όχθη».

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Παρίσι έπειτα από μία εβδομάδα εντάσεων με αφορμή την υπόθεση του πλοίου Aquarius, το οποίο είχε μισθωθεί από γαλλική ΜΚΟ για τη μεταφορά σχεδόν 700 μεταναστών που διασώθηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης. Η Ιταλία και η Μάλτα αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να ελλιμενιστεί, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Γαλλίας.

«Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε σελίδα» σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, είπε ο Κόντε, επιμένοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν «ευρωπαϊκά hotspots στις χώρες αναχώρησης για να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου». Πρέπει επίσης «να εμποδίσουμε τα ταξίδια του θανάτου» πρόσθεσε.

Αλλαγή του «Δουβλίνου» ζητά ο Μακρόν

Ο Μακρόν είπε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να ασφαλίσουν καλύτερα τις ακτές της Μεσογείου. «Η σωστή απάντηση είναι η ευρωπαϊκή, όμως η παρούσα ευρωπαϊκή απάντηση δεν είναι η αρμόζουσα και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ιδίως τα τελευταία χρόνια απέναντι στην Ιταλία, δεν πήγε στο ραντεβού» είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε επίσης ότι θα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου που επιβάλει στην πρώτη χώρα υποδοχής ενός μετανάστη να εξετάζει η ίδια μέχρι τέλους το αίτημα ασύλου, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγάλη πίεση στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. «Το παρόν σύστημα δεν λειτουργεί, τα συστήματα αλληλεγγύης μέσω ποσοστώσεων δεν επιτρέπουν να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα» κατέληξε.

Διαπραγματεύσεις Βιέννης με Βαλκάνια

Την δημιουργία σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης κέντρων κράτησης προσφύγων των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου στην Αυστρία και οι οποίοι είχαν φθάσει μέσω της αποκαλούμενης “Διαδρομής των Βαλκανίων”, διαπραγματεύεται ήδη, με Αλβανία, Σερβία και Κόσοβο, η αυστριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες της αυστριακής, συντηρητικής εφημερίδας Die Presse.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της εξάμηνης Προεδρίας της Αυστρίας στην ΕΕ, την 1η Ιουλίου, η αυστριακή κυβέρνηση πιέζει για αλλαγή στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, ακολουθώντας με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς ταυτόχρονα δύο εγχειρήματα.

Πρόκειται αφενός για την κατασκευή, από κοινού με την Δανία, κέντρων κράτησης προσφύγων οι οποίοι έχουν απελαθεί, και αφετέρου για τη δημιουργία ενός «Αξονα των προθύμων», που ο Κουρτς εξήγγειλε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία για το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με απώτερο στόχο «η Αυστρία να κινεί τα νήματα στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ιταλία και την Βόρεια Αφρική», όπως σημειώνει η εφημερίδα.

Βοηθητικό ρόλο στην απέλαση των «παράνομων μεταναστών», σύμφωνα με πληροφορίες που φέρεται να διέρρευσαν από τη Δανία, θα έχει η Frontex.

Παραμένει ακόμη άγνωστο το μέγεθος των κέντρων κράτησης, το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι οι βαλκανικές χώρες ζητούν χρήματα.

Πηγή: ΑΠΕ/AFP


σχετικα αρθρα