current views are: 11

16 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση01:30

Μέρκελ: Οι αμυντικές δαπάνες θα φθάσουν το 1,5% του ΑΕΠ έως το 2024

Δεν θα πετύχει τον στόχο του 2% η Γερμανία

Δημοσίευση 01:30’

Δεν θα πετύχει τον στόχο του 2% η Γερμανία

Η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 1,5% του ΑΕΠ της μέχρι το 2024, αλλά δεν θα πετύχει τον στόχο του 2%, δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

Παρά τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών της Συμμαχίας, στην Σύνοδο θα επιτευχθούν πραγματικά αποτελέσματα, τόνισε η κυρία Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που ασκεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Γερμανία, ότι επενδύει πολύ λίγα στον αμυντικό εξοπλισμό. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι ο στόχος του 2% έως το 2025 δεν μπορεί πλέον να επιτευχθεί από την Γερμανία.

Από την πλευρά του ο κ. Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι όταν το 2014 οι Σύμμαχοι αποφάσισαν για τον στόχο του 2%, στο σκεπτικό τους ήταν προηγουμένως να σταματήσουν οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. «Αυτός ο στόχος στο μεταξύ έχει επιτευχθεί», δήλωσε και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συναίσθηση των υποχρεώσεών του έναντι της Συμμαχίας και ότι κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής θα δώσει ένα σαφές σήμα για την συνοχή του ΝΑΤΟ.

«Παρά τις διαφορές στα θέματα εμπορίου και κλίματος, στο θέμα της ασφάλειας είναι απαραίτητο η διατλαντική σχέση να ενισχυθεί», τόνισε


σχετικα αρθρα