Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από την 19η Αυγούστου του 1991 όταν εκδηλώθηκε πραξικόπημα εναντίον του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, του τότε ηγέτη της ΕΣΣΔ. Μιλώντας στην εφημερίδα Ροσίσκαγια Γκαζέτα ο 80 ετών σήμερα πολιτικός παραδέχεται ότι είχε αγνοήσει την προειδοποίηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Μπους και είχε επιλέξει να ταξιδέψει στη Μαύρη Θάλασσα γιατί όπως σημειώνει δεν πίστευε «ότι ήταν ηλίθιοι για να με ρίξουν και να προσπαθήσουν να γυρίσουν το ρολόι πίσω». Πίσω από το πραξικόπημα του 1991 ήταν ο αντιπρόεδρος Γενάντι Γιανάγιεφ, ο αρχηγός της KGB Βλαντιμίρ Κριούτσκοφ και οι υπουργοί Αμυνας και Εσωτερικών. Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ τέθηκε σε κατ'οίκον περιορισμό. Τότε αναδείχθηκε ο Μπόρις Γιέλτσιν, βασικός αντίπαλος του Γκορμπατσόφ ο οποίος έγινε...ήρωας βγάζοντας πύρινους λόγους ανεβασμένος σε τανκς κατά των πραξικοπηματιών. Για τον διάδοχό του Γιέλτσιν, ο Γκορμπατσόφ λέει: «Ήταν διψασμένος για εξουσία. Θα έπρεπε να τον είχα στείλει πρεσβευτή σε κάποια μπανανία, να καπνίζει ναργιλέ, και να περνάει όμορφα και ήσυχα.»

Στην ίδια συνέντευξη ο Γκορμπατσόφ σημειώνει ότι οι ηγέτες της Δύσης δεν ήθελαν να καταρρεύσει η ΕΣΣΔ, γιατί ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις της διάλυσης.

Μάλιστα, συνεχίζει, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους είχε προσπαθήσει να εμποδίσει την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους.

Πηγη: Το Βήμα/ iefimerida