ΔΙΕΘΝΗ

Απορρίπτουν τη γαλλογερμανική συμφωνία στο προσφυγικό οι εταίροι της Μέρκελ

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2018, 18:17 / Ανανεώθηκε 20 Ιουνίου 2018, 19:26
Απορρίπτουν τη γαλλογερμανική συμφωνία στο προσφυγικό οι εταίροι της Μέρκελ
Facebook Twitter Whatsapp

Οι επιθέσεις της ηγεσίας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών ενάντια στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ λόγω της πολιτικής ασύλου δεν έχουν τέλος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι επιθέσεις της ηγεσίας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών ενάντια στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ λόγω της πολιτικής ασύλου δεν έχουν τέλος. Με νεότερες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ καταλογίζει στην καγκελάριο ούτε λίγο ούτε πολύ συνδιαλλαγή με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ειδικότερα, την κατηγορεί πως, ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη που της παρέχει ο κ. Μακρόν για την προσφυγική της πολική, αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου Μακρόν για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης. Όπως ενδεικτικά δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός: «Δεν γίνεται να δρομολογούμε επιπλέον σκιώδεις προϋπολογισμούς ή να επιδιώκουμε την αποδυνάμωση της νομισματικής σταθερότητας ή ακόμη στο τέλος να προσπαθούμε με γερμανικά χρήματα να πετύχουμε κάποιες λύσεις».

 

Κίνδυνος διάλυσης της Κ.Ο. CDU/CSU

Σύμφωνα με τον κ. Ζέντερ το CSU ζητά τη συνεδρίαση των ηγεσιών των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 28-29 Ιουνίου. Ανάλογο αίτημα έχει διατυπώσει και η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες, μόνο που ο λόγος είναι διαφορετικός από αυτόν του κ. Ζέντερ. Το SPD θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το σχέδιο για τη μετανάστευση που σκοπεύει να εφαρμόσει ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ και όχι μόνο το ένα σημείο που απορρίπτει η Άνγκελα Μέρκελ και το οποίο αφορά την απαγόρευση εισόδου σε πρόσφυγες στα γερμανικά σύνορα, οι οποίοι έχουν καταγραφεί κατά την είσοδο τους στην ΕΕ σε άλλο κράτος μέλος.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το CSU έχει θέσει στην καγκελάριο τελεσίγραφο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής να επιδιώξει μια από κοινού λύση με τους ευρωπαίους εταίρους ή τουλάχιστον διμερείς συμφωνίες με κράτη πρώτης εισόδου στην Ε.Ε. όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία. Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Ζεεχόφερ έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο του. Δεδομένου ότι το βήμα θα συνιστούσε αμφισβήτηση της καγκελαρίου Μέρκελ θα αναγκαζόταν εκ των πραγμάτων να τον παύσει από τα καθήκοντα του. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο χριστιανικά κόμματα έχει κλιμακωθεί σε τέτοιο βαθμό που πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμη και τη διάλυση της ενιαίας Κ.Ο. αλλά και την αποχώρηση των Χριστιανοκοινωνιστών από την κυβέρνηση. Στο πρωϊνό μαγκαζίνο του 2ου προγράμματος της γερμανική τηλεόρασης (ZDF) ο πρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανικών Κομμάτων Φόλκερ Κάουντερ παραδέχτηκε ότι στα δεκαετρία χρόνια που ηγείται της Κ.Ο. δεν έχει ζήσει μια τόσο δύσκολη κατάσταση στις σχέσεις των δύο κομμάτων.

Διαβάστε επίσης:

►Μίνι Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό

►Προσφυγικό: H Ελλάδα ελπίζει σε ευρωπαϊκή λύση

►Γαλλία και Γερμανία αναζητούν συμφωνία για επιστροφή προσφύγων στις χώρες υποδοχής