ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα κράτη

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2018, 19:26 / Ανανεώθηκε 20 Ιουνίου 2018, 19:11
Βερολίνο: Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα κράτη
Facebook Twitter Whatsapp

Δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου ενόψει «μίνι Συνόδου» την Κυριακή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για την προσφυγική κρίση απέτρεψε θανάτους στο Αιγαίο και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ανάλογες συμφωνίες με άλλα κράτη εκτός της Ένωσης, δήλωσε την Τετάρτη ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Ζάιμπερτ είπε ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο, καθώς είναι συμφωνία όλων των κρατών-μελών με ένα τρίτο κράτος, θα μπορούσε όμως να αξιοποιηθεί ως παράδειγμα.

 «Αυτή η συμφωνία είναι από πολλές απόψεις μια καλή συμφωνία και συνεισέφερε πάρα πολύ ώστε η κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ελλάδα να βελτιωθεί, ιδιαίτερα στο να μην πνίγονται πλέον τόσοι πολλοί άνθρωποι στο Αιγαίο. Υπό αυτή την έννοια είναι μια συμφωνία την οποία θα μπορούσε κανείς, όχι πανομοιότυπα αλλά αναλογικά, να την επιδιώξει και με άλλα κράτη εκτός της Ε.Ε.», είπε χαρακτηριστικά ο Ζάιμπερτ.

Διαβάστε επίσης: 

►Μίνι Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό
 

►Πρόταση για hot spots εκτός ΕΕ – Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής


Αναφερόμενος στην περίπτωση της Λιβύης, η οποία όπως είπε έχει κεντρικό ρόλο στο μεταναστευτικό ζήτημα, τόνισε ότι «είναι και για μας αποφασιστικής σημασίας να συμβάλουμε στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων εκεί».

Αρνήθηκε ωστόσο να απαντήσει αν υπάρχουν σχέδια για δημιουργία κέντρων υποδοχής στην συγκεκριμένη χώρα ή στην Αλβανία.

Αναφερόμενος στη «μίνι Σύνοδο Κορυφής» που συγκάλεσε την Κυριακή στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ανεπίσημη συνάντηση».

Αναφερόμενος στη θέση του Βερολίνου για το θέμα, επανέλαβε ότι «δεν θέλουμε να δράσουμε μονομερώς, χωρίς συνεννόηση και σε βάρος τρίτων».

Σύμφωνα με τον γερμανό εκπρόσωπο, η συνάντηση αφορά την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας και θα θέσει τη βάση της συζήτησης, βολιδοσκοπώντας τι είναι εφικτό να γίνει σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα θέματα.