ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ αναγκάζεται να βγάλει τα παιδιά από τα κλουβιά

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2018, 19:24 / Ανανεώθηκε 20 Ιουνίου 2018, 22:53
Ο Τραμπ αναγκάζεται να βγάλει τα παιδιά από τα κλουβιά
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Εν αναμονή προεδρικού διατάγματος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έπειτα από τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε ακόμα και εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, και είδε την Πρώτη Κυρία να διαχωρίζει τη θέση της από τις πολιτικές του συζύγου της, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την απόφαση που χωρίζει τους παράτυπους μετανάστες από τα παιδιά τους στα σύνορα.

Ο Τραμπ υπέγραψε το βράδυ της Πέμπτης εκτελεστικό διάταγμα που προβλέπει την επ’ αόριστον κράτηση των μεταναστών μαζί με τα παιδιά τους. «Στόχος είναι να παραμένουν οι οικογένειες μαζί, ενώ την ίδια ώρα διασφαλίζουμε ότι έχουμε πολύ ισχυρά, πολύ γερά σύνορα» είπε ο μεγιστάνας πρόεδρος σε δημοσιογράφους ενώ υπέγραφε το διάταγμα.

«Δεν μου αρέσει να βλέπω οικογένειες να χωρίζονται» διαβεβαίωσε.

Η εξέλιξη έρχεται μετά τη δημοσίευση δραματικών εικόνων που δείχνουν παιδιά μεταναστών κλεισμένα μαζικά σε κλουβιά σε κέντρα κράτησης, αλλά και ενός ηχητικού ντοκουμέντου στο οποίο παιδιά μεταναστών κλαίνε γοερά αναζητώντας τους γονείς τους.

Η λεγόμενη «πολιτική μηδενικής ανοχής» που επέβαλε ο Τραμπ προκάλεσε την οργή ακόμα και Ρεπουμπλικανών βουλευτών, οι οποίοι χαρακτήρισαν απάνθρωπη την πρακτική του χωρισμού των οικογενειών μεταναστών.

Η σύζυγος του Τραμπ Μελάνια και η πρώην Πρώτη Κυρία Λόρα Μπους εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την πολιτική μηδενικής ανοχής, πυροδοτώντας την κινητοποίηση των Ρεπουμπλικανών που ελέγχουν το Κογκρέσο.

Παραμένει ωστόσο ασαφές πώς το διάταγμα θα παρακάμψει τα νομικά εμπόδια στην κατάλληλη μεταχείριση ανηλίκων που τελούν υπό κράτηση -σύμφωνα με τους NY Times, τα εμπόδια αυτά ήταν ο λόγος που εμπόδισαν τον τέως πρόεδρο Ομπάμα από το να κρατά μαζί με τα παιδιά τους τους μετανάστες που συλλαμβάνονταν σε ένα κύμα μετανάστευσης πριν από δύο χρόνια.

Πηγές στο επιτελείο Τραμπ αναγνωρίζουν ότι το προεδρικό διάταγμα μπορεί να αμφισβητηθεί νομικά, βάσει των επιχειρημάτων που είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο Τραμπ, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται αποφασισμένος να αντιμετωπίσει την κριτική και να κλείσει το στόμα των Δημοκρατικών στο θέμα της ξεχωριστής κράτησης των ανηλίκων.