current views are: 6

21 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση13:53

Πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Τουρκία – Πρωτοτυπίες και απαγορεύσεις

Αλκoολούχα ποτά δεν θα πωλούνται από τις 6 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα

Δημοσίευση 13:53’

Αλκoολούχα ποτά δεν θα πωλούνται από τις 6 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα

Οι  Τούρκοι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, είναι 56.322.632 και ετοιμάζονται να φθάσουν στις 180.065 κάλπες που έχουν στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα για τις εκλογές που θα γίνουν στις 24 Ιουνίου.

Η ψηφοφορία, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις εννέα το πρωί και να ολοκληρωθεί στις πέντε το απόγευμα, τοπική ώρα.

Οι ψηφοφόροι θα χρειάζεται να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους ή κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο αναγνώρισης. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, απαγορεύεται η χρήση βιντεοκάμερας, φωτογραφικής μηχανής ή κινητών.

Οι ψηφοφόροι θα έχουν δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια στον ίδιο φάκελο, ένα για τις προεδρικές και ένα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Για πρώτη φορά, οι περισσότεροι από 17.000 κατάκοιτοι ψηφοφόροι θα δεχθούν επίσκεψη στο σπίτι τους από υπαλλήλους, για να καταφέρουν να ψηφίσουν.

Περίπου 1,49 εκατ. απόδημοι ψήφισαν σε μία περίοδο που διήρκεσε 13 ημέρες, μεταξύ 7 και 19 Ιουνίου. Οι ψήφοι των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό έχουν φτάσει στην Τουρκία μέσω ταχυδρομείου και θα μετρηθούν την ίδια ώρα που θα μετρηθούν και οι υπόλοιπες, στις 24 Ιουνίου.

Η ψηφοφορία στα τελωνεία ξεκίνησε στις 7 Ιουνίου και θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας των εκλογών.

Τη συμμετοχή οκτώ πολιτικών κομμάτων που θα συμμετέχουν στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε το ανώτατο δικαστήριο: Το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚ), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), το Κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet) το Πατριωτικό Κόμμα (Vatan) και το Κόμμα του Θεού (Huda-Par).

Για πρώτη φορά στην τουρκική ιστορία, τα πολιτικά κόμματα κατεβαίνουν στις εκλογές με συμμαχίες. Το κυβερνών ΑΚ κόμμα και το ΜΗΡ έχουν κάνει συμμαχία ενώ και τα CHP, IYI και το κόμμα Ευδαιμονίας έχουν επίσης.

Στις γενικές εκλογές ένα κόμμα πρέπει να λάβει 10% των ψήφων για να κερδίσει την είσοδο του στο κοινοβούλιο.

Οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία, είναι: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μουχαρέμ Ιντσέ, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, η Μεράλ Ακσενέρ, ο Τεμέλ Καραμολλάογλου και ο Ντόγκου Περίντσεκ.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν θα επιτρέπεται να μεταδίδουν οποιαδήποτε πολιτική διαφήμιση, πρόβλεψη ή σχόλια για τις εκλογές μέχρι τις 6:00 το απόγευμα. Μεταξύ 6 και 9 το απόγευμα, τα μέσα μπορούν να δημοσιεύουν τις επίσημες ανακοινώσεις για τις εκλογές.

Αλκoολούχα ποτά δεν θα πωλούνται από τις 6 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ δεν θα επιτρέπεται η κατανάλωσή τους σε δημόσιους χώρους επίσης.


σχετικα αρθρα