current views are: 1

21 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση14:57

Οι χώρες της Βίσεγκραντ σνομπάρουν τη μίνι Σύνοδο για το μεταναστευτικό

«Θέλουν να αναθερμάνουν πρόταση που έχουμε απορρίψει»

Δημοσίευση 14:57’

«Θέλουν να αναθερμάνουν πρόταση που έχουμε απορρίψει»

Τα κράτη μέλη της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία), που τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής στο θέμα της μετανάστευσης, ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποκλείουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη μίνι ευρωπαϊκή Σύνοδο για τη μεταναστευτική κρίση που οργανώνεται στις Βρυξέλλες την Κυριακή και ερμηνεύεται από πολλούς ως μια επίδειξη συμπαράστασης στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Η μίνι Σύνοδος της Κυριακής είναι απαράδεκτη, δεν θα συμμετάσχουμε, θέλουν να αναθερμάνουν μια παλιά πρόταση που έχουμε ήδη απορρίψει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματιές Μοραβιέτσκι (εικόνα) μετά το πέρας της συνάντησης με τους ομολόγους του από την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία στη Βουδαπέστη.

Διαβάστε επίσης: 

Αυτό είναι το προσχέδιο που βάζει νάρκες στο προσφυγικό – Τι θα αλλάξει για την Ελλάδα

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν επισήμανε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις θα πρέπει να οργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν οργανώνει τη μίνι Σύνοδο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

«Κατανοούμε ότι υπάρχουν εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες σε ορισμένες χώρες αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή βιασύνη» υπογράμμισε ο Όρμπαν.

Ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης είπε επίσης ότι οι χώρες της Ομάδας του Βίσενγκραντ και η Αυστρία συμφώνησαν υπέρ της ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπέρ του να οδηγούνται οι μετανάστες εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Η ομάδα V4 συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς προκειμένου να συζητήσουν το μεταναστευτικό και θέματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Ο Κουρτς είναι ο μόνος από τους 5 ηγέτες που παρίσταντο σήμερα στη συνάντηση, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μίνι Σύνοδο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις σημείωσε, εξάλλου, ότι η ευρωπαϊκή υπηρεσία προστασίας των συνόρων Frontex θα πρέπει να ενισχυθεί.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου στη Βουδαπέστη μετά τις συνομιλίες με τους ηγέτες της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας ο Μπάμπις τόνισε ότι συμφωνεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ επί του συγκεκριμένου θέματος και πιστεύει πως το προσωπικό της Frontex θα πρέπει να φθάσει τις 10.000.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters/AFP


σχετικα αρθρα