current views are: 13

21 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση17:13

Τελετή παράδοσης στο Τέξας για τα πρώτα τουρκικά F-35

Η Τουρκία, έχει ως στόχο να αποκτήσει 100 F-35 τα επόμενα χρόνια

Δημοσίευση 17:13’

Η Τουρκία, έχει ως στόχο να αποκτήσει 100 F-35 τα επόμενα χρόνια

Η Τουρκία παρέλαβε σήμερα το πρώτο μαχητικό πέμπτης γενιάς, σε μια ειδική τελετή που έγινε στο Τέξας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, παρευρέθηκαν Τούρκοι αξιωματούχοι από την υποεπιτροπή αμυντικών βιομηχανιών, από τις τουρκικές εταιρείες που συμμετείχαν στο έργο και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας Lockheed Martin.

Η Τουρκία βρίσκεται στο πρόγραμμα F-35 από τις αρχές του 1999, ενώ η αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην παραγωγή των αεροσκαφών.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους το αεροσκάφος αναμένεται να ενισχύσει την τουρκική Π.Α. με τις ανώτερες δυνατότητές του όπως οι σύγχρονοι αισθητήρες και το προηγμένο σύστημα ραντάρ. 

Το πρώτο μαχητικό F-35 θα μεταφερθεί σε αεροπορική βάση στην Αριζόνα, όπου και θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση των πιλότων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το δεύτερο αεροσκάφος θα παραδοθεί τις προσεχείς ημέρες, ενώ τα επόμενα δύο τον Μάρτιο του 2019. Και τα τέσσερα πρώτα αεροσκάφη θα παραμείνουν στις ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων.

Το πέμπτο και το έκτο μαχητικό θα αποσταλούν απευθείας στην Τουρκία μόλις οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες παραγωγής τους τον Νοέμβριο του 2019.

Η Τουρκία, έχει ως στόχο να αποκτήσει 100 F-35 τα επόμενα χρόνια και ως μέρος αυτής της συμφωνίας έχουν προπαραγγελθεί 30 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Σερντάρ Ντεμιρέλ, η αγορά του εν λόγω μαχητικού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συμμαχίας Τουρκίας-ΗΠΑ.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Lockheed Martin είναι κορυφαία εταιρεία στο είδος της και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τουρκικής αεροπορικής και αμυντικής βιομηχανίας.

Όπως ανέφερε ο Ντεμιρέλ το αεροσκάφος θα ενισχύσει τις δυνατότητες άμυνας και επίθεσης της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, προσθέτοντας ότι οι εγχώριοι πυραύλοι HGK και SOM-J θα ενσωματωθούν στα νέα F-35.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Lockheed Martin, Μάριλιν Χιούσον, δήλωσε ότι αποτελεί τιμή για την εταιρεία να παραδώσει τα πρώτα αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι τα F-35 θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της παγκόσμιας ασφάλειας.

Να σημειωθεί ότι τα αεροσκάφη F-35 που κατασκευάζονται από την ΗΠΑ θα «προσγειωθούν» στην Τουρκία το 2020, όπως δήλωσε νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσάβουσογλου.


σχετικα αρθρα