current views are: 12

21 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση23:07

FT: Ιστορική στιγμή για την Ευρωζώνη η απόφαση του Eurogroup

:Αναφορές και εκτιμήσεις για το ελληνικό χρέος 

Δημοσίευση 23:07’

:Αναφορές και εκτιμήσεις για το ελληνικό χρέος 

Για «ιστορική στιγμή» μιλούν στους Financial Times διπλωμάτες της Ευρωζώνης λίγη ώρα μετά τη συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σηματοδοτεί το τέλος μιας οκταετίας κατά την οποία η Ελλάδα πέρασε από τρία προγράμματα διάσωσης και υπέστη τη μεγαλύτερη ύφεση από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα στη σύγχρονη ιστορία.

Οι διπλωμάτες λένε πως η μεταμεσονύχτια συμφωνία ήταν ένας λεπτός συμβιβασμός ανάμεσα σε δανειστές όπως η Γερμανία, που ανησυχούν για τους φορολογουμένους τους, και στις ρεαλιστικές ανάγκες της Ελλάδας προκειμένου να είναι βιώσιμη για πολλές δεκαετίες.

Στη συνεδρίαση οι υπουργοί διαφώνησαν για την επέκταση ωριμάνσεων για σχεδόν 100 δισ. ευρώ παλαιότερων δανείων, θέμα που έχει συνδεθεί πολιτικά με το ερώτημα του ύψους της χρηματοδότησης στο τέλος του προγράμματος διάσωσης. 

Η αισιοδοξία «εξανεμίστηκε όταν ο Όλαφ Σολτς ξεκαθάρισε πως το Βερολίνο ήταν διατεθειμένο να δεχθεί μια μακρά παράτασης ωρίμανσης αλλά μόνο ως αντάλλαγμα για σκληρότερους όρους σε άλλα θέματα του πακέτου για το χρέος», σημειώνουν οι FT.

Και αυτό «ανακλά τις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται από την κυβέρνησή της η Άνγκελα Μέρκελ, ειδικά από τους συντηρητικούς του CSU, το οποίο επικρίνει την καγκελάριο ως υπερβολικά πρόθυμη να χρησιμοποιήσει εθνικούς πόρους για προβλήματα της Ευρωζώνης».

Η τελική συμφωνία για δεκαετή παράταση αφήνει περιθώριο για περιορισμένες αποπληρωμές δανείων μέχρι το 2030, σχολιάζει η εφημερίδα, καθώς οι δανειστές ελπίζουν ότι αυτό θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε ελληνικά δεκαετή ομόλογα.
 

 


σχετικα αρθρα