current views are: 9

22 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση04:38

Κολομβία: Βρέθηκαν τα πτώματα των δημοσιογράφων που είχαν απαχθεί

Ο 32χρονος δημοσιογράφος Χαβιέρ Ορτέγα, ο 45χρονος φωτογράφος Παούλ Ρίβας και ο οδηγός τους, ο 60χρονος Εφραΐν Σεγάρα είχαν απαχθεί την 26η Μαρτίου. 

Δημοσίευση 04:38’

Ο 32χρονος δημοσιογράφος Χαβιέρ Ορτέγα, ο 45χρονος φωτογράφος Παούλ Ρίβας και ο οδηγός τους, ο 60χρονος Εφραΐν Σεγάρα είχαν απαχθεί την 26η Μαρτίου. 

Τέσσερα πτώματα, ανάμεσά τους τρία που ανήκουν σε δύο δημοσιογράφους και τον οδηγό τους από τον Ισημερινό, που είχαν απαχθεί στα τέλη Μαρτίου και κατόπιν δολοφονήθηκαν από αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, βρήκαν οι αρχές της Κολομβίας στο νότιο τμήμα της χώρας των Άνδεων.

«Με πληροφόρησαν πως βρήκαμε πτώματα που μπορεί να ανήκουν στα τρία μέλη της δημοσιογραφικής αποστολής που είχαν απαχθεί και δολοφονηθεί από τον “Γκουάτσο”. Επαληθεύουμε τις ταυτότητές τους», ανέφερε μέσω Twitter ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος. «Εκφράζω ξανά τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειές τους για αυτό το τόσο αποτρόπαιο έγκλημα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κολομβίας.

Ο Ουάλτερ Αρτίσαλα, γνωστός και ως Γκουάτσο, είναι επικεφαλής μιας ομάδας αποστατών της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, ή FARC, που αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.

Ο 32χρονος δημοσιογράφος Χαβιέρ Ορτέγα, ο 45χρονος φωτογράφος Παούλ Ρίβας και ο οδηγός τους, ο 60χρονος Εφραΐν Σεγάρα είχαν απαχθεί την 26η Μαρτίου. Έκαναν ρεπορτάζ στην περιοχή των συνόρων του Ισημερινού και της Κολομβίας για λογαριασμό της εφημερίδας El Comercio του Ισημερινού. Οι δύο χώρες έχουν εξαπολύσει έκτοτε ανθρωποκυνηγητό εναντίον της ομάδας των αποστατών υπό τον Γκουάτσο.

Χωρίς κεντρική διοίκηση πλέον ομάδες αποστατών των FARC δρουν σε διάφορες περιοχές της Κολομβίας και – σύμφωνα με υπολογισμούς των ένοπλων δυνάμεων – μετρούν συνολικά περίπου 1.200 μαχητές, τόσο πρώην αντάρτες που αποκήρυξαν τη συμφωνία ειρήνης, όσο και νεοσύλλεκτους. Οι ομάδες αυτές αποπειρώνται να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ιδίως τη διακίνηση ναρκωτικών αλλά και τα παράνομα μεταλλεία.

Πηγές: ΑΠΕ, AFP


σχετικα αρθρα