current views are: 4

22 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση08:13

Αγωνία στον ευρωπαϊκό Νότο για το προσφυγικό – Με απειλές απαντά η Ιταλία στο προσχέδιο της Συνόδου

Τα κύρια σημεία της επικείμενης συμφωνίας – Τι αλλάζει για την Ελλάδα

Δημοσίευση 08:13’

Τα κύρια σημεία της επικείμενης συμφωνίας – Τι αλλάζει για την Ελλάδα

Στην κρίσιμη μίνι Σύνοδο Κορυφής με αιχμή το προσφυγικό, που θα διεξαχθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες, είναι στραμμένα τα βλέμματα του ευρωπαϊκού Νότου. Η αγωνία είναι αυξημένη κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς όπως προκύπτει και από το προσχέδιο της συμφωνίας της Συνόδου, η Ευρώπη προσπαθεί να στείλει πίσω στον Νότο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αναζήτησαν εκεί την τύχη τους, ενώ θα επιδιώξει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε όλοι οι νεοφερμένοι πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν στις χώρες υποδοχής τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί την Κυριακή με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. Ωστόσο, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας, χώρες που έχουν απορρίψει το πρόγραμμα ανακατανομής των προσφύγων, δεν θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο.

Σημειώνεται πως η εν λόγω συνάντηση αναμένεται να ορίσει το πλαίσιο για ευρύτερη συμφωνία επί του μεταναστευτικού κατά την σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου. 

Με απειλές απαντά η Ιταλία

Εν τω μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση απειλεί να μη συμμετάσχει στη Σύνοδο, όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera στην ηλεκτρονική της έκδοση, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Όπως διέρρευσε, η θέση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε φέρεται να είναι ότι αν όλα έχουν ήδη προσυμφωνηθεί, τότε είναι ανώφελο να πάρει μέρος η Ιταλία στην σύνοδο της Κυριακής που θα οργανωθεί στις Βρυξέλλες.

«Ή υπάρχει μια πρόταση χρήσιμη σχετικά με την υπεράσπιση των συνόρων, την ασφάλεια και, προσθέτω, σχετικά με τα δικαιώματα των αληθινών προσφύγων ή ας τολμήσουμε να πούμε όχι», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και πρόσθεσε: «Αν πάμε στη σύνοδο για να δεχθούμε ένα μάθημα που έχουν ήδη προετοιμάσει οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, καλύτερα να κάνουμε οικονομία τα χρήματα του ταξιδιού».

Η εν λόγω απειλή από την πλευρά της Ιταλίας είχε ως αποτέλεσμα την επικοινωνία του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με πρωτοβουλία της τελευταίας, κατά τη διάρκεια της οποίας η καγκελάριος της Γερμανίας έκανε λόγο για «παρανόηση» του κειμένου, το οποίο μάλιστα δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στην σύνοδο της Κυριακής για το μεταναστευτικό θα συζητηθεί αναλυτικά η ιταλική πρόταση, μαζί με εκείνες των άλλων χωρών και ότι στο τέλος δεν θα υπάρξει κείμενο συμπερασμάτων, αλλά μόνον προφορική αναφορά στα θέματα που συζητήθηκαν.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο εκνευρισμός της Ρώμης οφείλεται στο γεγονός ότι το κείμενο θίγει ανεπαρκώς το ζήτημα της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων και επικεντρώνεται στην επανεγκατάσταση των μεταναστών από τη στιγμή που έχουν ήδη φθάσει στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται δε, ότι η Ιταλία επικρίνει τους Ευρωπαίους εταίρους της ότι δεν την στήριξαν επαρκώς τη στιγμή που 700.000 μετανάστες έχουν φθάσει από το 2013 στις ακτές της.

Έτινγκερ: Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει τις χώρες υποδοχής 

Όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να βοηθήσουν τους νότιους γείτονές τους, όπου φτάνουν οι περισσότεροι μετανάστες, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ στους δημοσιογράφους δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή μιας μίνι συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.

Η σύνοδος της Κυριακής θα χρησιμεύσει ως “υπενθύμιση του δρόμου προς την ευρωπαϊκή ενότητα”, τόνισε ο επίτροπος από τη Γερμανία.

“Πιστεύω ότι όλη η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη προς αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο: τους Έλληνες, τη Μάλτα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ισπανία, προκειμένου να ελαφρύνουν το φορτίο τους και να αποζημιώσουν και να τιμήσουν μέρος του κόστους και των προσπαθειών” που καταβάλλουν, επεσήμανε ο Έτινγκερ.

Το προσχέδιο της συμφωνίας

Σύμφωνα με το προσχέδιο το οποίο στη συνέχεια αποσύρθηκε, τα κύρια σημεία της απόφασης θα ήταν:

1. Οι δέκα προειδοποιούν να μη λαμβάνονται «μονομερή και ασυντόνιστα μέτρα» για τη μετανάστευση, όπως αυτά που πρότεινε το CSU.

2. Με στόχο την μείωση των αφίξεων, συμφωνούν να αυξήσουν τις δαπάνες για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διαθέτοντας περισσότερους πόρους και εξοπλισμό στα κοινά τους σύνορα και στην ακτοφυλακή, ώστε μέχρι το 2020 να έχει συγκροτηθεί δύναμη 10.000 προσώπων.

3. Για το ίδιο σκοπό, θα συνεργαστούν ευρύτερα με χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας και η Τυνησία, ώστε «να μειωθούν περισσότερο οι αφίξεις στην ΕΕ».

4. Θα υποστηρίξουν την παράταση των κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, εκπαιδεύοντας την ακτοφυλακή της Λιβύης και θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πίσω πολίτες τους, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί.

5. Θα προσφέρουν μεγαλύτερη υποστήριξη, οικονομική ή άλλη, σε χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

6. Θα υποστηρίξουν την αύξηση των δυνατοτήτων προστασίας και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ.

7. Θα καταπολεμήσουν τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των αιτούντων ασύλου σε άλλες χώρες της ΕΕ και θα συμφωνήσουν να εντείνουν τους ελέγχους σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων, καθώς και στα αεροδρόμια της ΕΕ.

8. Θα αποφασίσουν να χορηγούν κοινωνικά επιδόματα μόνον σε αιτούντες ασύλου που παραμένουν στην χώρα που χειρίζεται την υπόθεσή τους.

9. Θα συμφωνήσουν στη σύναψη διμερών συμφωνών για «επανεισδοχές και μεταφορές» και θα καθιερώσουν νέες διαδικασίες για να διευκολύνουν την επιστροφή αιτούντων ασύλου στις χώρες όπου υπέβαλαν την αίτησή τους.


σχετικα αρθρα