current views are: 18

23 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση13:33

Τουρκικές εκλογές: Λαοθάλασσα στη συγκέντρωση Ιντζέ – Φαβορί ο Ερντογάν αλλά θα χρειαστεί β’ γύρο

Ολοκληρώνεται ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων

Δημοσίευση 13:33’

Ολοκληρώνεται ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων

Δύο μεγάλες συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη, την πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας, περιλαμβάνει το προεκλογικό μενού του Σαββάτου στην Τουρκία.

Με βάση την εκλογική νομοθεσία, η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώνεται στις 18.00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

Το Σάββατο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο μεγαλύτερος αντίπαλός του, o Μουχαρέμ Ιντζέ που είναι υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που είναι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, θα πραγματοποιήσουν στην Κωνσταντινούπολη τις τελευταίες προεκλογικές τους συγκεντρώσεις.

Ο Ερντογάν, ο ηγέτης και υποψήφιος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παραμένει το φαβορί για την προεδρία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ωστόσο δύσκολα θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο.

Ο Ιντζέ μπορεί τότε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να είναι ο αντίπαλός του σε έναν δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου.

Την Κυριακή, περίπου 60 εκατομμύρια Τούρκοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο και κοινοβούλιο σε μια εκλογική διαδικασία με την οποία ολοκληρώνεται η μετάβαση της Τουρκίας σε ένα σύστημα εκτελεστικής προεδρίας.

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο επιβλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 στη χώρα.

Λαοθάλασσα στη συγκέντρωση το Ιντζέ

Κοσμοπλημμύρα σημειώθηκε στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Μουχαρέμ Ιντζέ έγινε στην Κωνσταντινούπολη, στη συνοικία του Μάλτεπε στην ασιατική πλευρά της πόλης.

 

 

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες παρά τον άστατο καιρό συγκεντρώθηκαν στην τελευταία στροφή πριν τις αυριανές εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την εταιρεία Sonar, ο Ταγίπ Ερντογάν παίρνει 47% στον πρώτο γύρο και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 33%. Η εταιρεία «βλέπει» πιθανό ο Μουχαρέμ Ιντζέ να κερδίσει το δεύτερο γύρο.

Η εταιρεία KONDA προβλέπει ότι εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν με 51,9%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ λαμβάνει 28% και η Μεράλ Ακσενέρ 10,2%. Για την Βουλή προβλέπει ότι το ΑΚΡ λαμβάνει 45,5%, το CHP 26,1%, HDP 11,6%, Καλό Κόμμα 8,5%, ΜΗΡ 7,3%.

Η τουρκική εφημερίδα της αντιπολίτευσης ‘Τζουμχουριέτ’ δημοσιεύει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ΑΚΑΜ, σύμφωνα με την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές αύριο αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό από 44.5% και άρα δεν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ, 28.3%, η Μεράλ Ακσενέρ 13.5% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 11.5%.


σχετικα αρθρα