Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε σήμερα εκ νέου από τη Συρία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την καταστολή των διαδηλώσεων που γίνονται στη χώρα αυτή με αίτημα την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Πρώτα και κυρίως πρέπει να σταματήσει η αιματοχυσία. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον ιορδανό ομόλογό του Νάσερ Τζούντεχ.

«Αν συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στη Συρία και οι επιχειρήσεις γίνουν περιφερειακό πρόβλημα, η Τουρκία μπορεί φυσικά να μην παραμείνει ουδέτερη», προσέθεσε.

 Στην ερώτηση που του έγινε σχετικά με πληροφορία που μετέδωσε μέσο ενημέρωσης ότι η Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή καμία τέτοια εξέλιξη.

«Μιλάμε για μια μεθόριο μήκους 900 χιλιομέτρων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια τέτοια εξέλιξη αυτήν τη στιγμή», σημείωσε ο Νταβούτογλου.

Χθες, εξάλλου, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε αποκλείσει μια ξένη επέμβαση στη Συρία.

 Παράλληλα υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και κάτοικοι ανακοίνωσαν ότι ο στρατός της χώρας σκότωσε σήμερα έναν άμαχο στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, και ότι πολλές εκατοντάδες πράκτορες της ασφάλειας πραγματοποιούν έρευνες στη Λαττάκεια.

«Ένας άμαχος σκοτώθηκε την αυγή στο μπαλκόνι του στην πόλη Αμπντίτα, κοντά στην Ιντλίμπ από τα πυρά του συριακού στρατού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Στη Λαττάκεια, επίσης στη βορειοδυτική Συρία, «περισσότεροι από 700 πράκτορες της ασφάλειας πραγματοποιούν από το πρωί έρευνες στη συνοικία του αλ Ραμλ αλ Τζουνούμπι και έχουν συλλάβει πολλούς ακτιβιστές βάσει καταλόγων», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο.

«Πυρά ακούγονταν επίσης ως την αυγή στην πλειοψηφία των συνοικιών που αντιτίθενται στο καθεστώς» του προέδρου Άσαντ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ωστόσο το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε χθες το βράδυ επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών ότι ολοκληρώθηκε η αποστολή του στρατού στο αλ Ραμλ αλ Τζουνούμπι και ότι "η ζωή των πολιτών επανέρχεται στους φυσιολογικούς της ρυθμούς".