current views are: 20

24 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση05:04

Εκλογικός θρίαμβος Ερντογάν – «Υπερπρόεδρος» της Τουρκίας από τον α’ γύρο

Παραποίηση των αποτελεσμάτων καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Δημοσίευση 05:04’

Παραποίηση των αποτελεσμάτων καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Επανεκλέχθηκε πρόεδρος της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατάφερε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών να ξεπεράσει το απαιτούμενο 50% των ψήφων, έναντι του αντιπάλου του Μουχαρέμ Ιντζέ. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για απόπειρα χειραγώγησης των πολιτών και παραποίηση του εκλογικού αποτελέσματος.

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.

Με βάση τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, με καταμετρημένο το 95,1% των ψήφων ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 52,8%. Με καταμετρημένο το  91% των ψήφων, ο αντίπαλός του, Μουχαρέμ Ιντζέ, συγκέντρωνε ποσοστό με 30,5%, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 7,73% και η Μεράλ Ακσενέρ 7,47%

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί οπαδοί του βγήκαν από νωρίς στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη νίκη του Σουλτάνου.

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 80,5% των ψήφων, το AKP λαμβάνει ποσοστό 43,8% και το εθνικιστικό MHP, με το οποίο έχει συμμαχήσει, 11,52%. Το CHP συγκεντρώνει ποσοστό 21,84% και το HDP 10,28%. Σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, το HDP δεν συμμετείχε σε κάποιον συνασπισμό, γεγονός που σημαίνει ότι έπρεπε να περάσει το όριο του 10% για να μπει στη βουλή.

“Όταν μιλάμε για την αντιπολίτευση, αυτή φυσικά περιλαμβάνει τα τρία κόμματα της Εθνικής Συμμαχίας, συν το HDP. Αυτά τα κόμματα αποτελούν την αντιπολίτευση. Και φαίνεται ότι θα κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών”, δήλωσε ο Τσεβικόζ νωρίτερα, ενώ ακόμη δεν ήταν σαφές αν το HDP θα εξασφάλιζε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% ώστε να μπει στο κοινοβούλιο.

Σημειώνεται πως το ποσοστό συμμετοχής στις στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που ανήλθε στο 87%.

Παραποίηση των αποτελεσμάτων καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την “παραποίηση” των αρχικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Τόσο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) όσο και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζουν ότι το πρακτορείο –η μοναδική επίσημη πηγή μετάδοσης των αποτελεσμάτων– παραποιεί τα στοιχεία.

Ο εκπρόσωπος του CHP Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του κόμματος στην Άγκυρα, είπε ότι το κόμμα καταμέτρησε 10.000 κάλπες που δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό λίγο πάνω από 46%. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του CHP για την προεδρία, συγκεντρώνει ποσοστό 40%.

Διαβάστε επίσης: Σάλος με τα βίντεο που δείχνουν νοθεία

Λίγη ώρα αργότερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υποψήφιος του CHP για την προεδρία της χώρας, Μουχαρέμ Ιντζέ, κατηγόρησε ευθέως το  κρατικό πρακτορείο Ανατολή για χειραγώγηση των αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα τονίζει: «Το πρακτορείο Anadolu χειραγωγεί τα αποτελέσματα. Δημοσιεύει τα αποτελέσματα από μέρη όπου ο Ερντογάν παίρνει στην αρχή μεγαλύτερα ποσοστά. Ζητώ από τους παρατηρητές μας να διατηρήσουν το ηθικό τους υψηλό. Και να μην εγκαταλείψουν τις κάλπες«!

Δείτε το tweet του Ιντζέ:

“Καλούμε όλους τους πολίτες στις 81 επαρχίες να πάνε μπροστά από την έδρα των τοπικών εκλογικών επιτροπών. Σταθείτε φρουροί στην Άγκυρα μέχρι νωρίς το πρωί”, είπε από την πλευρά του ο Τεζτσάν.

Μάλιστα, ο Μουχαρέμ Ιντζέ κατήγγειλε ότι «αυτήν την στιγμή το σύστημα της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής δείχνει ότι έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι του 37% των καλπών. Αλλά τα στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu που μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά δίκτυα ισχυρίζονται ότι έχει καταμετρηθεί το 85%», σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet Daily News.

Αιματηρή συμπλοκή με δύο νεκρούς 

Μεμονωμένα βίαια περιστατικά αναφέρθηκαν σε ορισμένες περιοχές της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας σήμερα για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης και δήμαρχος σε πόλη της ανατολικής Τουρκίας, ο Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ, σκοτώθηκε σε διαπληκτισμό μεταξύ δύο οικογενειών, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Iyi (“Καλό”), Αϊτούν Τσιράι, μέσω του Twitter.

Διαβάστε επίσης: Το σκίτσο του Λατούφ για τις τουρκικές εκλογές

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στο επεισόδιο αυτό, στην περιοχή Καρατσομπάν του Ερζερούμ, έχασε τη ζωή του άλλο ένα άτομο.

Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ο Μπουλέντ Τεζτσάν, ανέφερε ότι παρατηρητές των εκλογών στην επαρχία Σανλιούρφα δέχτηκαν”απειλές και επιθέσεις” προκειμένου να μην πλησιάσουν στα εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην επαρχία Σουρούτς ένοπλοι κυκλοφορούσαν ελεύθερα και δημιουργούσαν “απειλητική ατμόσφαιρα”.

Η φιλοκυβερνητική πλατφόρμα dokuz&8haber έκανε επίσης λόγο για παρατυπίες στη Σανλιούρφα και σε άλλες επαρχίες. Η Σανλιούρφα θεωρείται προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ενώ στο Σουρούτζ πλειοψηφεί το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Ερντογάν: Δημοκρατική επανάσταση αυτές οι εκλογές

Ο Ταγιπ Ερντογάν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 13:30, όπως πάντα σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, με την σύζυγό του Εμινέ. Στην κάλπη τον περίμενε και η κόρη του με τον γαμπρό του και Υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Άλμπαϊρακ που είχαν ψηφίσει νωρίτερα.

Ο Ερντογάν είπε ότι ενημερώθηκε πως η μεχρι στιγμής συμμετοχή είναι υψηλή, όπως και στις τελευταίες εκλογές, κάτι που, όπως είπε, δείχνει δημοκρατική ωριμότητα, «Με αυτές τις εκλογές περνάμε στο προεδρικό σύστημα που θα μας ανεβάσει σε νέο επίπεδο πολιτισμού και θα ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια», εξήγησε.

Μίλησε ακόμα για δημοκρατική επανάσταση στην Τουρκία με τις σημερινές εκλογές  και πρόσθεσε πως η συμμετοχή λίγο μετά τις 13:30 οπότε και ψήφισε «ήταν πάνω από το 50%». «Είναι καλή η συμμετοχή. Με αυτές τις εκλογές θα ζήσουμε μια δημοκρατική επανάσταση στην Τουρκία. Ελπίζω ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να προοδεύει. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημερωθεί για κάποια δυσκολία» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, η πολιτική δύναμη του οποίου δοκιμάζεται.

Οι εκλογές εισάγουν επίσης ένα νέο σύστημα εκτελεστικής προεδρίας, το οποίο επεδίωκε εδώ και καιρό να υιοθετηθεί ο Ερντογάν και το οποίο υποστήριξε μια μικρή πλειοψηφία Τούρκων σε δημοψήφισμα που έγινε το 2017 για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι επικριτές του νέου αυτού συστήματος δηλώνουν ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω διάβρωση της δημοκρατίας στο κράτος αυτό μέλος του ΝΑΤΟ και ότι θα εδραιώσει την «αρχή ενός ανδρός».

Οι εκλογές χαρακτηρίζονται ως οι κρισιμότερες των τελευταίων ετών αφού ο νέος πρόεδρος συγκεντρώνει στα χέρια του υπερεξουσίες.

Μετά τις εκλογές ο νέος πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας αποκτά ευρύτατες εκτελεστικές εξουσίες και απορροφά τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού, ο θώκος του οποίου καταργείται.


σχετικα αρθρα