ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Τρεις στους τέσσερις Τούρκους ψήφισαν Ερντογάν

Δημοσίευση 25 Ιουνίου 2018, 14:28 / Ανανεώθηκε 25 Ιουνίου 2018, 22:44
Αυστρία: Τρεις στους τέσσερις Τούρκους ψήφισαν Ερντογάν
Facebook Twitter Whatsapp

51,8% το ποσοστό

Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισαν τρεις στους τέσσερις Τούρκους που ζουν στην Αυστρία και που προσήλθαν τις προηγούμενες ημέρες στις κάλπες στα τουρκικά προξενεία στις πόλεις Βιέννη, Σάλτσμπουργκ και Μπρέγκεντς.

Το ποσοστό συμμετοχής, σε σύνολο 106.657 καταγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους των Τούρκων της Αυστρίας ανήλθε στο 51,8 %, πράγμα που σημαίνει ότι 55.273 άτομα  έκαναν χρήση του εκλογικού τους δικαιώματος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, με καταμετρημένο το 80% των ψηφοδελτίων, ο Ερντογάν απέσπασε ποσοστό 72% (σε σχέση με το σχεδόν 53% που συγκέντρωσε στην Τουρκία).

Στις τουρκικές βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες, παράλληλα με τις προεδρικές, το κόμμα ΑΚΡ του Τούρκου προέδρου συγκέντρωσε μεταξύ των Τούρκων της Αυστρίας ποσοστό 63%.

Το βράδυ της Κυριακής, οπαδοί του Ταγίπ Ερντογάν στη Βιέννη γιόρτασαν την εκλογική νίκη του με συγκέντρωση στον 10ο τομέα της αυστριακής πρωτεύουσας και αυτοκινητοπομπή.

Με την προκήρυξη των πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην Τουρκία για τις 24 Ιουνίου, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς την Άγκυρα να αποφύγει ενδεχόμενες προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται πλέον να επιτραπεί μία τέτοια «ανάμιξη». «Εάν η Τουρκία σχεδιάζει και αυτή τη φορά πάλι τέτοιες εμφανίσεις στην Αυστρία, τότε μπορώ μόνον να αναφέρω με σαφήνεια, ότι αυτές οι εμφανίσεις είναι ανεπιθύμητες και δεν θα τις επιτρέψουμε»  είχε τονίσει ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ο Ερντογάν σε παλαιότερη προεκλογική ομιλία του είχε κάνει προκλητικές δηλώσεις για τον Αυστριακό καγκελάριο και χλευαστικές για την Αυστρία. Σε πρόσφατες προεκλογικές συγκεντρώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος είχε επικρίνει επανειλημμένα την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης στις αρχές Ιουνίου να κλείσει μία σειρά από τεμένη στην χώρα, κατηγορώντας την πως στοχοποιεί τους μουσουλμάνους και υποδαυλίζει την ξενοφοβία, ενώ ο ίδιος παραλλήλισε τη στάση της Αυστρίας με εγκλήματα των ναζιστών.

Απορρίπτοντας την κριτική και τις φραστικές επιθέσεις του Ερντογάν εναντίον της χώρας της, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ είχε διαμηνύσει στον Τούρκο πρόεδρο ότι «δεν είμαστε συνομιλητές της τουρκικής εσωτερικής πολιτικής και δεν πρόκειται να αφήσουμε να επηρεάσει την τήρηση των νόμων μας, η προεκλογική ρητορική στην Τουρκία».

Πηγή: ΑΠΕ