Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα είναι η ίδια ή ο προκάτοχός της Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ο υποψήφιος του κόμματος για το ύπατο αξίωμα στη χώρα στις επόμενες εκλογές το 2014, δήλωσε υπουργός της κυβέρνησής της σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Ο υπουργός Επικοινωνιών Πάουλου Μπερνάρδου δήλωσε ότι η Ρουσέφ, η οποία ανέλαβε την εξουσία την 1η Ιανουαρίου, είναι η πιο πιθανή υποψήφια "εάν θελήσει να θέσει υποψηφιότητα". Όμως, πρόσθεσε, θα πρέπει πρώτα να συζητήσει το θέμα με το Λούλα, ο οποίος παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής.

"Δεν βλέπω το ζήτημα αυτό να επιλύεται χωρίς να υπάρξει μια συζήτηση ανάμεσα στους δυο τους. Είναι πολύ νωρίς ακόμα", δήλωσε ο Μπερνάρδου σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Folha de S.Paulo.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς προ ημερών πως η Ρουσέφ συχνά συζητά το ενδεχόμενο να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, αν και η υπόθεση παραμένει ότι θα το κάνει. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του λόγω της ευαίσθητης φύσης του ζητήματος.

Οι δηλώσεις του Μπερνάρδου, που παραμένει στενός συνεργάτης τόσο της Ρουσέφ όσο και του Λούλα, σημειώθηκαν καθώς η πρόεδρος επιχειρεί να αντιμετωπίσει μια κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Κογκρέσο αλλά και την επιβράδυνση της οικονομίας, που αναπτυσσόταν ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Αν και η δημοτικότητα της Ρουσέφ παραμένει υψηλή, η πρόεδρος πασχίζει να συνενώσει το διασπασμένο συνασπισμό της στο Κογκρέσο και να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ πλήττεται από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς.

Ο Λούλα, ο οποίος κυβέρνησε τη Βραζιλία από το 2003 ως το 2010, δεν μπορούσε βάσει του νόμου να διεκδικήσει τρίτη συνεχόμενη θητεία. Η υποστήριξή του στη Ρουσέφ -- πρώην προσωπάρχη της κυβέρνησής του -- υπήρξε κρίσιμη για τη νίκη της στις εκλογές της περασμένης χρονιάς.

Ο Λούλα έχει πει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες πως η Ρουσέφ θα είναι η υποψήφια του κόμματός του το 2014.