current views are: 13

26 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση05:04

Ελ Σαλβαδόρ: Έμεινε 18 χρόνια φυλακισμένη επειδή έκανε άμβλωση

Η νομοθεσία εναντίον των αμβλώσεων συγκαταλέγεται στις αυστηρότερες στον κόσμο

Δημοσίευση 05:04’

Η νομοθεσία εναντίον των αμβλώσεων συγκαταλέγεται στις αυστηρότερες στον κόσμο

Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ, μιας από τις χώρες όπου η νομοθεσία εναντίον των αμβλώσεων συγκαταλέγεται στις αυστηρότερες στον κόσμο, αποφυλάκισαν τη Δευτέρα γυναίκα που είχε καταδικαστεί -επειδή απέβαλε- σε ποινή 25 χρόνων κάθειρξης, από τα οποία εξέτισε τα 18, γνωστοποίησε η διεύθυνση των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Η 40χρονη  Μαριάνα Λόπες, είναι η τέταρτη υπήκοος του Σαλβαδόρ η οποία είχε κριθεί ένοχη της κατηγορίας πως έκανε άμβλωση κι αφέθηκε ελεύθερη από την αρχή της χρονιάς.

Ενημερώθηκε για την αποφυλάκισή της από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Ραούλ Λόπες, ο οποίος μετέβη προσωπικά στη φυλακή της Ισάλκο, 60 χλμ. δυτικά του Σαν Σαλβαδόρ, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γραφείο Τύπου της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων.

Η Λόπες είχε καταδικαστεί για φόνο το 2000 για τον τερματισμό μιας κύησης.

Η απελευθέρωσή της σήμανε «μια μεγάλη νίκη για τις γυναίκες που καταδικάζονται άδικα από ένα σύστημα στο οποίο κυριαρχεί το ματσίσμο (σ.σ. η ανδροκρατική αντίληψη με βάση την οποία οι γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν κατώτερα όντα), η πατριαρχία κι ο μισογυνισμός», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άνα Μαρτίνες, δικηγόρος η οποία εκπροσωπεί μια ένωση πολιτών για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης (ACDATEE) στο Ελ Σαλβαδόρ.

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο στη λατινοαμερικάνικη χώρα διέταξε να αποφυλακιστεί η Έλσι Ροσάλες, η οποία κρατείτο από τον Αύγουστο. Δικαζόταν για άμβλωση μετά τον θάνατο ενός νεογέννητου εκτός νοσοκομείου.

Τους τελευταίους μήνες, αφέθηκαν ελεύθερες άλλες δύο γυναίκες που είχαν καταδικαστεί για αμβλώσεις στο Ελ Σαλβαδόρ.

Τον Φεβρουάριο, η Θεοδώρα Βάσκες, που είχε αποβάλει και καταδικαστεί να εκτίσει 30 χρόνια κάθειρξη, αποφυλακίστηκε έπειτα από 11 χρόνια εγκλεισμού. Τον Μάρτιο, η Μάιρα Φιγκερόα αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από 15 χρόνια στη φυλακή.

Τον Ιανουάριο, η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε απευθύνει έκκληση στις αρχές του Ελ Σαλβαδόρ να «επανεξετάσουν» τις αποφάσεις σε βάρος 27 γυναικών που καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης διότι φέρονταν να έκαναν αμβλώσεις.

Η άμβλωση παραμένει σήμερα παράνομη σε περίπου δεκαπέντε χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων έξι στη Λατινική Αμερική (Ονδούρα, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ, Σουρινάμ, Αϊτή, Δομινικανή Δημοκρατία). Νομιμοποιήθηκε στην Αργεντινή μόλις στα μέσα του μήνα. Ο νόμος εγκρίθηκε από τη Βουλή με οριακή πλειοψηφία–129 ψήφους υπέρ, 125 κατά.


σχετικα αρθρα