current views are: 9

26 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση07:13

Πεθαίνουν από την ακραία ζέστη οι μετανάστες στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού

Aυξήθηκαν οι θάνατοι κατά 55% τους τελευταίους εννέα μήνες

Δημοσίευση 07:13’

Aυξήθηκαν οι θάνατοι κατά 55% τους τελευταίους εννέα μήνες

Ο αριθμός των μεταναστών που πεθαίνουν από την ακραία ζέστη στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού αυξήθηκε κατά 55% τους τελευταίους εννέα μήνες καθώς αυξήθηκαν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι οικογένειες που προσπαθούν να περάσουν χωρίς νόμιμα έγγραφα στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η αμερικανική κυβέρνηση.

Οι θάνατοι από θερμοπληξία, η βασική αιτία θανάτου στις εγκαταστάσεις όπου διαμένουν μετανάστες στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, αυξήθηκαν σε 48 από 31 που ήταν την ίδια περίοδο το 2017, σύμφωνα με τον Σαλβαδόρ Σαμόρα εκπρόσωπο της αμερικανικής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων.

Ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να φτάσει τριψήφιο αριθμό τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς ευάλωτοι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες τα αμερικανικά σύνορα, πρόσθεσε.

Η υπηρεσία φύλαξης συνόρων κατέγραψε εξάλλου αύξηση 12% στις συλλήψεις μεταναστών σε διάστημα οκτώ μηνών ως τις 31 Μαΐου σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη χροιά.

«Οι θάνατοι που οφείλονται στη ζέστη αναμένεται να ξεπεράσουν τον περσινό αριθμό και το καλοκαίρι μόλις άρχισε», σημείωσε ο Σαμόρα. «Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των παράτυπων μεταναστών που συλλαμβάνουμε, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οικογένειες, είναι πολύ πιο ευάλωτοι», τόνισε.

Οργανώσεις αρωγής, όπως η Border Angels με έδρα το Σαν Ντιέγκο, εκτιμούν ότι η βασική αιτία της αύξησης των θανάτων είναι τα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στα σύνορα και η ενισχυμένηαστυνόμευση, αλλά και η πρόσφατη εφαρμογή της «πολιτικής μηδενικής ανοχής» για τους παράτυπους μετανάστες. Αυτά ώθησαν τους μετανάστες να χρησιμοποιούν πιο απομονωμένα και δύσβατα περάσματα.

Μέχρι πριν τέσσερα χρόνια η πλειονότητα των μεταναστών που συλλαμβάνονταν στα σύνορα ήταν Μεξικανοί. Όμως καθώς βελτιώθηκε η οικονομική κατάσταση στο Μεξικό, ο αριθμός τους έχει μειωθεί όπως και οι συλλήψεις στα σύνορα, που έπεσαν στις 303.916 το 2017, μείωση κατά 26% σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων.

Οι περισσότεροι μετανάστες που συλλαμβάνονται είναι πλέον από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης έχει καταγράψει αύξηση των θανάτων μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με 415 να καταγράφηκαν το 2017.

Μετανάστες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, από υποτροπικές κα ορεινές περιοχές φτάνουν στα σύνορα υποσιτισμένοι, χωρίς να έχουν συνηθίσει το κλίμα και ευάλωτοι στη θερμοπληξία, τόνισε ο Σαμόρα.

Ο αριθμός των οικογενειών που έχουν συλληφθεί στα σύνορα έχει πενταπλασιαστεί από το 2013, ενώ ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που συνελήφθηκαν το 2017 ήταν σχεδόν διπλάσιος από αυτόν το 2010, σύμφωνα με την υπηρεσία φύλαξης συνόρων.

Πηγή: ΑΠΕ


σχετικα αρθρα