current views are: 6

27 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση08:54

Κίνδυνος διάλυσης της γερμανικής κυβέρνησης – Αντίστροφη μέτρηση για προσφυγικό και Μέρκελ

Στριμωγμένη η Καγκελάριος

Δημοσίευση 08:54’

Στριμωγμένη η Καγκελάριος

Τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισαν πολύ σοβαρή τη διαφορά για τη μεταναστευτική πολιτική μετά την αποτυχία των χθεσινοβραδινών τετράωρων συνομιλιών για την αντιμετώπιση της κρίσης που απειλεί να διαλύσει την γερμανική κυβέρνηση μόλις τρεις μήνες μετά τον σχηματισμό της.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τελεσίγραφο και την απειλή του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να εισαγάγει συνοριακούς ελέγχους και την επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο από τα γερμανικά σύνορα προς τις χώρες εισόδους στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπονομεύοντας την μεταναστευτική πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ και το ίδιο το σύστημα του Σένγκεν, σύμφωνα με το Reuters.

Σε μία στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης διαιρεμένες ως προς τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και το σύστημα ασύλου, η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) έχει δώσει προθεσμία στην καγκελάριο μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες (Πέμπτη και Παρασκευή) να αποσπάσει ευρωπαϊκή συμφωνία που θα ελαφρύνει το μεταναστευτικό φορτίο της Γερμανίας.

Ο Φόλκερ Κάουντερ, μέλος της ηγεσίας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), δήλωσε σήμερα στην γερμανική τηλεόραση ότι το θέμα δεν επιλύθηκε κατά τις συνομιλίες στην γερμανική καγκελαρία που διήρκεσαν μέχρι μετά τα μεσάνυκτα και επέμεινε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.

«Είναι πολύ σοβαρή…αυτό το διαπιστώσαμε στις συνομιλίες, δεν πρόκειται για κάτι ασήμαντο, αφορά κάτι που είναι κεντρικής και μεγάλης σημασίας. Πρέπει να μιλήσουμε μεταξύ μας», δήλωσε ο Κάουντερ, όπβως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Δεν υπήρξε ανάπαυλα από την CSU που πιέζει τη Μέρκελ να αποσπάσει μία ευρωπαϊκή συμφωνία ή τουλάχιστον διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ισχυριζόμενη ότι σε τίποτε δεν θα ωφελήσει η καθυστέρηση.

«Από την ερχόμενη εβδομάδα θέλουμε οι μετανάστες να απορρίπτονται στα σύνορα, εάν έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και πρέπει κατά συνέπεια να περάσουν την διαδικασία ασύλου εκεί», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, βουλευτής και στέλεχος της CSU.

«Δεν κατανοώ τη συζήτηση για εν δυνάμει μελλοντικές λύσεις για την Ευρώπη, την στιγμή που δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που η Γερμανία μπορεί να κάνει τώρα», δήλωσε στην γερμανική τηλεόραση ο Ντόμπριντ, ο οποίος είναι υποστηρικτής της εξαιρετικά σκληρής γραμμής στο εσωτερικό της CSU.

Η Χριστιανοκοινωνική Ενωση συναντάται την Κυριακή για να αποφασίσει ένα θα αψηφήσει την Αγγελα Μέρκελ και θα εισαγάγει ελέγχους στα σύνορα.

Εάν ο Ζεεχόφερ θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά του, πολλά μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της Μέρκελ έχουν δηλώσει ότι θα την πιέσουν να τον παύσει. Αυτό θα οδηγήσει σε διάλυση της 70ετούς συμμαχίας των δύο χριστιανικών ενώσεων της Γερμανίας και θα στερήσουν την Μέρκελ από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οπότε τα δύο σενάρια στην περίπτωση αυτή είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας ή η προκήρυξη νέων εκλογών. Είναι επίσης πιθανό η Μέρκελ να χάσει την υποστήριξη της CDU.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η CSU έχει χαμηλώσει τις τελευταίες δύο ημέρες τους τόνους, με ορισμένα μέλη της να δηλώνουν ότι ο στόχος δεν είναι η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, αν και δεν απομακρύνονται από τις θέσεις τους.

Η ηγέτις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες που επίσης συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσε ότι είναι απογοητευτικό ότι υπάρχει αδιέξοδο και ότι κανείς δεν γνωρίζει την κατάληξη.

Σε ερώτηση εάν ετοιμάζεται για νέες εκλογές, απάντησε: «Δεν ξέρω. Για να είμαι ειλικρινής, περιμένουμε να δούμε».

 


σχετικα αρθρα