Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο δράστης των δύο πολύνεκρων επιθέσεων της 22ας Ιουλίου στη Νορβηγία, είχε ετοιμάσει άλλη μία βόμβα βάρους άνω του ενός τόνου, μεγαλύτερη δηλαδή από εκείνη που είχε ανατίναξει στο κέντρο του Όσλο, μετέδωσε απόψε η δημόσια νορβηγική τηλεόραση NRK.
Σύμφωνα με το κανάλι, που επικαλείται ανώνυμες στρατιωτικές πηγές, η βόμβα εντοπίστηκε σε ένα αγρόκτημα που νοίκιαζε ο Μπράιβικ σε απόσταση περίπου 140 χιλιομέτρων βορείως του Όσλο. Ήταν έτοιμη για χρήση και ζύγιζε 1-1,5 τόνους.

Συγκριτικά, εκείνη που είχε χρησιμοποιήσει για να παγιδεύσει ένα φορτηγάκι και να το ανατινάξει στις 22 Ιούλιου, ήταν βάρους περίπου 950 κιλών, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή.

Από τις 27 Ιουλίου η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι εντόπισε και κατέστρεψε εκρηκτικά στο απομονωμένο αγρόκτημα. Δεν είχε διευκρινίσει όμως την ποσότητά τους.

Ο Μπράιβικ είχε νοικιάσει το αγρόκτημα πριν από αρκετές εβδομάδες, με την πρόφαση ότι θα καλλιεργούσε λαχανικά ούτως ώστε να μπορέσει να αγοράσει μεγάλες ποσότητες χημικών λιπασμάτων χωρίς να κινήσει υποψίες.