current views are: 9

29 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση09:25

Δυσφορία στην Τουρκία για τους περιορισμούς στα F-35

Η τουρκική ηγεσία είναι ανυποχώρητη στο ζήτημα των S-400

Δημοσίευση 09:25’

Η τουρκική ηγεσία είναι ανυποχώρητη στο ζήτημα των S-400

Ενισχύει τη νομοθετική πίεση το Κογκρέσο προς την Τουρκία, καθώς μετά τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θέτει περιορισμούς στην παράδοση των F-35, έρχεται να προστεθεί παρόμοια τροπολογία και στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου.

Η τροπολογία προβλέπει την απαγόρευση της χρήσης κονδυλίων του Πενταγώνου για τη διαδικασία της μεταφοράς των F-35 στη Τουρκία, μέχρι ο υπουργός Αμυνας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών να είναι σε θέση να πιστοποιήσουν στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η Άγκυρα δεν θα προβεί στην απόκτηση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.

Δυσφορία στην Τουρκία

Τη δυσφορία του σχετικά με το θέμα της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στο NTV o κ. Τσαβούσογλου «αισθανόμαστε άβολα για τα βήματα που έγιναν κατά της Τουρκίας στο Κογκρέσο. Ο Τραμπ μας είπε ότι θα κάνει τα απαραίτητα βήματα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ακόμα την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον με την παράδοση των F-35.

Νωρίτερα, ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την προμήθεια των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για κυρώσεις.

«Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από την απόφασή της ακόμα κι αν [οι ΗΠΑ] θα εφαρμόσουν κυρώσεις», δήλωσε ο Καλίν στο Bloomberg.

 

Διαβάστε επίσης: 

►ΗΠΑ: Νέοι περιορισμοί στην Τουρκία για τα F-35

►ΗΠΑ για παράδοση F-35 στην Τουρκία: Μπορούμε να «παγώσουμε» τη μεταφορά

►Όταν η Ελλάδα έμεινε εκτός της συμπαραγωγής και αγοράς των F-35

 

Η τουρκική κυβέρνηση θα αποφασίσει για το ποιο αμυντικό σύστημα και τεχνολογία θα αγοράσει, τόνισε.

«Ας δούμε τι θα προτείνουν ως κυρώσεις. Θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα. Η αποφασιστικότητα της Τουρκίας δεν πρόκειται να σταματήσει» επέμεινε ο κ. Καλιν.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωσε ότι η Άγκυρα θα προτιμούσε πάντα να διατηρεί καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά «δεν θα επιτρέψει περιορισμούς στην κυριαρχία της».

«Δεν υπάρχει θέμα υπαναχώρησης από τη συμφωνία. Οι συμφωνίες έχουν υπογραφεί, [τα συστήματα] θα παραδοθούν το επόμενο έτος.

Θυμίζουμε πως στις 3 Απριλίου, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσαν στην Άγκυρα ότι συμφώνησαν να συντομεύσουν τη διάρκεια της παράδοσης των συστημάτων. Η παράδοση αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, εδώ και πολύ καιρό δέχεται πιέσεις από εταίρους της στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να ακυρώσει τη συμφωνία για την προμήθεια των συστημάτων S-400, καθώς εκτιμούν πως δεν θα είναι διαλειτουργικά με την υπάρχουσα αρχιτεκτονική άμυνας του ΝΑΤΟ.


σχετικα αρθρα