Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν κατηγόρησε σήμερα τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θέλει "να πλήξει τη νομιμότητα του Ισραήλ" όσον αφορά την υπόθεση της αιματηρής επίθεσης στο διεθνή στολίσκο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τον Μάιο του 2010.
"Ο τούρκος πρωθυπουργός θέλει να θίξει τη νομιμότητα του ισραηλινού κράτους απαιτώντας μια συγγνώμη που θα σήμαινε παραδοχή της ενοχής και θα έθετε υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα αυτοάμυνάς μας σες επιθέσεις από τη Γάζα", τόνισε ο Λίμπερμαν στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Ο Ερντογάν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ όσο η χώρα αυτή δε ζητεί συγγνώμη για το θάνατο εννέα τούρκων ακτιβιστών από ισραηλινούς ενόπλους που επιβιβάστηκαν στο οχηματαγωγό Mavi Marmara, το οποίο επεχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

"Η Τουρκία έχει αλλάξει στρατηγική απέναντι στην Τουρκία άσχετα από το τι κάνουμε. Για να διατηρηθούν στρατηγικές σχέσεις χρειάζονται δυο", υποστήριξε ο Λίμπερμαν.

Ο ισραηλινός υπουργός δήλωσε επίσης ότι η έκθεση του ΟΗΕ για την υπόθεση αυτή, η δημοσιοποίηση της οποίας αναβλήθηκε δυο φορές και θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 20 Αυγούστου, "χαρακτηρίζει παράνομο τον αποκλεισμό της Γάζας βάσει του διεθνούς δικαίου".

"Για το λόγο αυτόν η Τουρκία άσκησε πιέσεις ώστε να καθυστερήσει η δημοσιοποίησή του", υποστήριξε ο Λίμπερμαν.

Εξάλλου, ο ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν διέψευσε ότι η Ουάσινγκτον άσκησε πιέσεις ώστε το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία.

"Δεν υπήρξαν αμερικανικές πιέσεις, αλλά διαβουλεύσεις με τους πιο στενούς μας φίλους", τόνισε ο Αγιαλόν.

Αλλά και το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού διέψευσε τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στο Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις στον Μπενιαμίν Νετανιάχου για να τον πείσουν να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία.

"Αυτές οι πληροφορίες είναι ανακριβείς", τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τούρκους διπλωμάτες, η Αγκυρα που ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ μετά την ισραηλινή επιχείρηση εναντίον της διεθνούς νηοπομπής μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και η οποία τώρα εκπροσωπείται από έναν επιτετραμμένο, ίσως υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο εκπροσώπησής της στο Ισραήλ.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκία είναι πιθανό να μη συμφωνήσει στην αντικατάσταση του σημερινού ισραηλινού πρεσβευτή στην Αγκυρα Γκάμπι Λεβί, ο οποίος πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει έτοιμο να εκφράσει τη λύπη του και να καταβάλει αποζημιώσεις "για ανθρωπιστικούς λόγους" στις οικογένειες των θυμάτων του Mavi Marmara, αλλά αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για να μην εκθέσει τους στρατιώτες του σε δικαστικές διώξεις.