current views are: 9

4 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση05:26

«Σουλτάνος» και επίσημα ο Ερντογάν – Στα χέρια τους όλες οι εξουσίες

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το σχετικό διάταγμα

Δημοσίευση 05:26’

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το σχετικό διάταγμα

Διάταγμα το οποίο μεταφέρει εξουσίες στον πρόεδρο της Τουρκίας, στο πλαίσιο της μετατροπής του πολιτικού συστήματος της χώρας σε προεδρικό, δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το διάταγμα αυτό τροποποιεί νόμους που χρονολογούνται από το 1924 μέχρι το 2017 και αλλάζει όλες τις αναφορές στον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο αντικαθιστώντας τις με αναφορές στον πρόεδρο και την προεδρία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη τον περασμένο μήνα αρχηγός του Κράτους, αποκτώντας την εκτελεστική προεδρία που επιθυμούσε διακαώς και συγκεντρώνοντας σχεδόν το σύνολο των εξουσιών στα χέρια του. Προηγουμένως είχαν ψηφιστεί με μικρή πλειοψηφία σε δημοψήφισμα οι αλλαγές προς ένα ισχυρό προεδρικό σύστημα.

Το αξίωμα του πρωθυπουργού πρόκειται να καταργηθεί και ο Ερντογάν θα μπορεί να σχηματίζει υπουργεία, να προβαίνει σε κανονιστικές ρυθμίσεις γι’ αυτά και να απομακρύνει δημόσιους λειτουργούς, όλα αυτά χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση εκδίδει διατάγματα, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο, στο πλαίσιο του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο 2016. Ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί ότι θα άρει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης μετά τις εκλογές.

Οι αλλαγές που προβλέπονται με το σημερινό διάταγμα θα τεθούν σε ισχύ μετά την ορκωμοσία του Ερντογάν, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 8 ή τις 9 Ιουλίου στο κοινοβούλιο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη τον περασμένο μήνα αρχηγός του Κράτους, αποκτώντας την εκτελεστική προεδρία που επιθυμούσε διακαώς και συγκεντρώνοντας σχεδόν το σύνολο των εξουσιών στα χέρια του.


σχετικα αρθρα