current views are: 10

10 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση04:57

Στον έλεγχο του Ερντογάν η κεντρική τράπεζα – Κατρακυλά η τουρκική λίρα

Οι αγορές ανησυχούν για τις πιέσεις του Τούρκου Προέδρου στο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα

Δημοσίευση 04:57’

Οι αγορές ανησυχούν για τις πιέσεις του Τούρκου Προέδρου στο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα

Προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, πριν συμπληρωθούν 24 ώρες αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε πρόεδρος και ανέλαβε την διακυβέρνηση της Τουρκίας με νέες, σαρωτικές εκτελεστικές εξουσίες, αναφέρει ότι ο πρόεδρος θα διορίζει εφεξής τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, τους αναπληρωτές του και τα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, για 4ετή θητεία.

Τρία προεδρικά διατάγματα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της κυβέρνησης ορίζουν τη δομή του νέου προεδρικού συστήματος και τους κανόνες που θα διέπουν τον διορισμό αξιωματούχων από τον πρόεδρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική λίρα απώλεσε σχεδόν το 3,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου περί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, μετά την ανακοίνωση του διορισμού του γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον θώκο του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας.

Οι αγορές, που ανησυχούν για τις πιέσεις του Ερντογάν στο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα, μοιάζουν να εκδήλωσαν έτσι την αποδοκιμασία τους για τις υπερξουσίες του σουλτάνου.


σχετικα αρθρα