ΔΙΕΘΝΗ

Υπερδιπλασιασμό των αμυντικών δαπανών ζητά ο Τραμπ από τις χώρες του ΝΑΤΟ

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2018, 19:35 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2018, 18:45
Υπερδιπλασιασμό των αμυντικών δαπανών ζητά ο Τραμπ από τις χώρες του ΝΑΤΟ
Photo: ΑΠΕ/ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Για «ανεπίσημη πρόταση» κάνει λόγο ο Λευκός Οίκος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τις χώρες του ΝΑΤΟ όχι απλώς να πετύχουν το στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά να διπλασιάστουν το ποσοστό στο εντυπωσιακό νούμερο του 4%.

Ο Λευκός Οίκος, πάντως, διευκρίνισε αργότερα πως επρόκειτο για «ανεπίσημη πρόταση» με στόχο να ασκήσει πιέσεις.

Το αίτημα του Αμερικανού προέδρου αποκάλυψε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Ο πρόεδρος Τραμπ, που μίλησε πρώτος, έθεσε το θέμα όχι μόνο της επίτευξης του 2%, αλλά [έθεσε επίσης] ένα νέο όριο, το 4%» είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ σύμφωνα με το Reuters.

Σήμερα, οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας φτάνουν το 2,6% του ΑΕΠ.

Μετά τη διευκρίνιση του Λευκού Οίκου περί ανεπίσημης πρότασης, ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στο θέμα με tweet, ζητώντας από τις χώρες του ΝΑΤΟ να συμμορφωθούν «αμέσως» με τον στόχο του 2%.

«Σε τι χρησιμεύει το ΝΑΤΟ εάν η Γερμανία πληρώνει τη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια για αέριο και ενέργεια;» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης: 

​►Τραμπ: Η Ρωσία ελέγχει τη Γερμανία - Βερολίνο: Δεν είμαστε όμηρος της ρωσικής πολιτικής

«Οι ΗΠΑ πληρώνουν για την προστασία της Ευρώπης, κατόπιν χάνουν δισεκατομμύρια στον τομέα του Εμπορίου. Πρέπει να καταβληθεί το 2% του ΑΕΠ ΑΜΕΣΩΣ, όχι έως το 2025» πρόσθεσε.

 

 

Πρόσφατα, ο Τραμπ ευχαρίστησε την Ελλάδα και ακόμα έξι ευρωπαϊκές χώρες ( Πολωνία, Ρουμανία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Βρετανία) για τη συμμόρφωση με τον νατοϊκό στόχο του 2%.

Καμία άλλη χώρα-μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν έχει πετύχει τον στόχο. Μάλιστα ο Τραμπ επέκρινε σφοδρά τη Γερμανία, ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, για το γεγονός ότι «δεν έχει συνεισφέρει αυτά που θα έπρεπε να έχει συνεισφέρει, αν και είναι μια από τις χώρες που έχουν ευεργετηθεί πολύ».

Τον Ιούνιο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν στο 1,5% του ΑΕΠ έως το 2024.

Πάντως μετά τις επικρίσεις Τραμπ οι ηγέτες του ΝΑΤΟ διακήρυξαν την «ακλόνητη δέσμευσή» τους στους συμφωνημένους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες, ενώ υπογράμμισαν την ανησυχία τους για τις απειλές που θέτουν η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Σε μια σαφή αναφορά προς τις επικρίσεις Τραμπ, η Βορειοατλαντική Συμμαχία σημειώνει στο τελικό ανακοινωθέν:

«Δεσμευόμαστε στη βελτίωση της ισορροπίας στον καταμερισμό των δαπανών και των ευθυνών ως κράτη μέλη της Συμμαχίας».

Επιπλέον, ο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τόνισαν την ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας, λέγοντας ότι περιορίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Υπογράμμισαν επίσης ότι «στέκονται αλληλέγγυοι» προς την εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα στην πόλη Σάλσμπερι.