ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσες εταιρείες συμμετέχουν στον «Nord Streem 2»

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2018, 07:12 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2018, 18:36
ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσες εταιρείες συμμετέχουν στον «Nord Streem 2»
Facebook Twitter Whatsapp

Για τη Σόλμπεργκ, η Νορβηγία δεν μπορεί να εκφέρει άποψη για το έργο, καθώς συγκαταλέγεται στους βασικούς ανταγωνιστές της Ρωσίας

Με κυρώσεις απείλησε η Ουάσιγκτον τις δυτικές εταιρείες, οι οποίες στηρίζουν τον ρωσικό αγωγό «Nord Streem 2», ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν σ’ αυτό το έργο επιλέγουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία ενέχει τον κίνδυνο να τους επιβληθούν κυρώσεις» τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Πιστεύουμε ότι ο αγωγός θα υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα της Ευρώπης, δίνοντας στη Ρωσία άλλο ένα εργαλείο για τον πολιτικό καταναγκασμό των ευρωπαϊκών χωρών, και ειδικά της Ουκρανίας» έσπευσε να προσθέσει.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, άλλωστε, επεσήμανε ότι «η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι αυτό το έργο διχάζει την Ευρώπη και το αξιοποιεί προς όφελός της».

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Τετάρτη τη Γερμανία ότι είναι «αιχμάλωτη» της Ρωσίας, εξαιτίας της ενεργειακής της εξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Το Βερολίνο υπενθυμίζεται ότι έχει ταχθεί υπέρ του ρωσικού αγωγού, ο οποίος θα διαπερνά τη Βαλτική και θα καταλήγει στη Γερμανία, αποφεύγοντας τα εδάφη της Oυκρανίας.

Στο έργο έχουν επενδύσει πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες και συγκεκριμένα, οι γερμανικές Wintershall και Uniper, η αυστριακή ΟMV, η αγγλο-ολλανδική Shell και η γαλλική Engie.

Νορβηγία: Δεν θα εκφέρουμε άποψη για τον Nord Stream 2

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας θα απόσχει από το να εκφράσει οποιαδήποτε θέση για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Έρνα Σόλμπεργκ στο νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Για τη Σόλμπεργκ, η Νορβηγία δεν μπορεί να εκφέρει άποψη για το έργο, καθώς συγκαταλέγεται στους βασικούς ανταγωνιστές της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και οποιαδήποτε τοποθέτηση από πλευράς Όσλο θα εκλαμβανόταν ως προσπάθεια να προωθηθούν τα νορβηγικά οικονομικά συμφέροντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον των χωρών-μελών του NATO που ενέκριναν την κατασκευή του αγωγού. Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στις Βρυξέλλες, ο Τραμπ έστρεψε τα πυρά ιδίως εναντίον της Γερμανίας, αποκαλώντας την «όμηρο της Ρωσίας» εξαιτίας της σημαντικής εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο αγωγός είναι ένα διεθνές έργο. Θα περνάει από τον βυθό της Βαλτικής και θα εκτείνεται από τα ρωσικά παράλια ως τη Γερμανία, παρακάμπτοντας την επικράτεια της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και άλλων ανατολικοευρωπαϊκών και βαλτικών κρατών.

Ο νέος αγωγός, μήκους 1.200 χιλιομέτρων, που θα ακολουθήσει την ίδια πορεία με τον Nord Stream, θα περνάει πάντως από τις οικονομικές ζώνες και τα χωρικά ύδατα πέντε κρατών (Ρωσία, Φινλανδία, Σουηδία, Δανία, Γερμανία). Θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο και σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2019.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, TASS