ΔΙΕΘΝΗ

Έγγραφα του αμερικανικού στρατού διατίθενται προς πώληση στον Σκοτεινό Ιστό

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2018, 17:36 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2018, 22:59
Έγγραφα του αμερικανικού στρατού διατίθενται προς πώληση στον Σκοτεινό Ιστό
Facebook Twitter Whatsapp

Αμερικανός πιλότος έπεσε θύμα υποκλοπής

Ευαίσθητα έγγραφα που υπεκλάπησαν από τον υπολογιστή πιλότου της αμερικανικής αεροπορίας διατίθενται προς πώληση στον λεγόμενο Σκοτεινό Ιστό, μια κακόφημη περιοχή του Διαδικτύου που παραμένει αόρατη για τους περισσότερους χρήστες.

Σύμφωνα με την εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας Recorded Future, οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να αγοράσει το κλεμμένο εγχειρίδιο συντήρησης του MQ-9 Reaper, ενός οπλισμένου drone που έχει χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η εταιρεία αναφέρει πως ήρθε σε επαφή με τον αγγλόφωνο χάκερ, ο οποίος υπέκλεψε τα δεδομένα παραβιάζονταν έναν δρομολογητή (router). Ο πιλότος είχε αμελήσει να εγκαταστήσει στη συσκευή τις τελευταίες ενημερώσεις ασφάλειας.

Σύμφωνα πάντα με την Recorded Future, ο δράστης έχει στην κατοχή του κι άλλο ευαίσθητο υλικό, το οποίο φαίνεται ότι προέρχεται από διαφορετική πηγή και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το εγχειρίδιο χρήσης του τεθωρακισμένου M1 Abrams.

Όπως επισημαίνει το BBC, τα κλεμμένα έγγραφα δεν είναι απόρρητα, υπόκεινται όμως σε αυστηρούς περιορισμούς πρόσβασης και η εξαγωγή του δεν επιτρέπεται.

Σε περίπτωση πώλησής τους, η συναλλαγή θα έμενε κρυφή –ο Σκοτεινός Ιστός είναι τμήμα του Διαδικτύου που λειτουργεί πάνω στην ίδια υποδομή με τον Παγκόσμιο Ιστό αλλά απαιτεί τη χρήση ειδικού λογισμικού όπως το πρόγραμμα ανώνυμης πλοήγησης Tor.