current views are: 10

13 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση10:06

Απελάθηκε από τη Γερμανία ο πρώην σωματοφύλακας του Οσάμα μπιν Λάντεν

Ο άνδρας, που είναι γνωστός με το όνομα Σαμι Α., αναχώρησε σήμερα στις 7:00 (τοπική ώρα) από το Ντίσελντορφ για την Τυνησία

Δημοσίευση 10:06’

Ο άνδρας, που είναι γνωστός με το όνομα Σαμι Α., αναχώρησε σήμερα στις 7:00 (τοπική ώρα) από το Ντίσελντορφ για την Τυνησία

Απελάθηκε από τη Γερμανία στην πατρίδα του την Τυνησία ο πρώην σωματοφύλακας του Οσάμα μπιν Λάντεν, όπως δήλωσαν πηγές από τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο άνδρας, που είναι γνωστός με το όνομα Σαμι Α., αναχώρησε σήμερα στις 7:00 (τοπική ώρα) από το Ντίσελντορφ για την Τυνησία, εξήγησαν οι πηγές.

Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί για ποιο λόγο ο πρώην σωματοφύλακας του μπιν Λάντεν απελάθηκε παρά την αντίθετη απόφαση γερμανικού δικαστηρίου.

Χθες Πέμπτη το δικαστήριο της πόλης Γκέλζνκίρχεν είχε παγώσει την απέλαση του Σαμι Α. καθώς δεν είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις από την τυνησιακή κυβέρνηση ότι δεν θα υποβληθεί σε βασανιστήρια, αν επιστρέψει.

Ο Σάμι Α. ζούσε στο Μπόχουμ μαζί με τη σύζυγό και τα τέσσερα παιδιά του. Αφού έλαβε προσωρινή άδεια διαμονής στη Γερμανία το 1999 έκανε διάφορα μαθήματα τεχνολογίας και μετακόμισε στο Μπόχουμ το 2005.

Συνελήφθη στα τέλη Ιουνίου όταν οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερμανίας έκριναν ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Η υπόθεση του Σάμι Α. είχε προκαλέσει την οργή των Γερμανών τον Απρίλιο όταν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εξακολουθούσε να λαμβάνει κοινωνικά επιδόματα ύψους 1.168 ευρώ τον μήνα.

Οι γερμανικές αρχές προσπαθούν από το 2006 να απελάσουν τον άνδρα αυτό, που ζει στη Γερμανία από το 1997, όμως δεν το έκαναν καθώς υπήρχε ενδεχόμενο να υποβληθεί σε βασανιστήρια στη χώρα του.

Σύμφωνα με κατάθεση ενός μάρτυρα σε δίκη που διεξήχθη το 2005 στη Γερμανία, ο Σάμι Α. διετέλεσε επί αρκετούς μήνες το 2000 σωματοφύλακας του μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν. Ο ίδιος το αρνείται, όμως οι δικαστές στο Ντίσελντορφ πίστεψαν τον μάρτυρα.

Το 2006 οι γερμανικές αρχές είχαν ερευνήσει ενδεχόμενη σχέση του Σάμι Α. με την αλ Κάιντα, όμως ποτέ δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.


σχετικα αρθρα