Η Μόσχα αντιτίθεται στις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραίτηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ και πιστεύει ότι ο πρόεδρος της Συρίας χρειάζεται χρόνο προκειμένου να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ επικαλούμενο πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Δεν στηρίζουμε τέτοιου είδους εκκλήσεις και πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο τώρα να δώσουμε στο καθεστώς του προέδρου 'Ασαντ το χρόνο για να υλοποιήσει όλες τις διαδικασίες μεταρρυθμίσεων που έχουν ανακοινωθεί», δήλωσε πηγή του υπουργείου στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι δυτικοί σύμμαχοί του ζήτησαν για πρώτη φορά χθες Πέμπτη την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ, ενώ ενίσχυσαν τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος του, πέντε μήνες μετά την αιματηρή καταστολή στη Συρία.

Το συριακό καθεστώς δηλώνει από τις 15 Μαρτίου ότι στέλνει το στρατό και τα άρματα μάχης στις εστίες αμφισβήτησης για να καταδιώξει τις «τρομοκρατικές οργανώσεις" που κατηγορεί ότι ευθύνονται για τα βίαια επεισόδια και το χάος. Εξήγγειλε μεταρρυθμίσεις αλλά υπογράμμισε που δεν μπορεί να τις εφαρμόσει  «χωρίς να έχει αποκατασταθεί η ασφάλεια».

Η Ρωσία, σύμμαχος επί μακρόν της Συρίας και προμηθευτής οπλικών συστημάτων της Δαμασκού, ζητεί κυρίως τη μη-ανάμιξη, ενώ καλεί σε εσωτερικό πολιτικό διάλογο από την αρχή της εξέγερσης.