current views are: 6

15 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση12:51

Το αόρατο αεροσκάφος έκτης γενιάς που «απειλεί» τα F-35

Πότε θα είναι έτοιμο

Δημοσίευση 12:51’

Πότε θα είναι έτοιμο

Την άνοιξη, η γαλλική αεροπλοϊκή εταιρεία Dassault και η ευρωπαϊκή αεροναυπηγική κοινοπραξία της Airbus ανακοίνωσαν μια συνεργασία σχετικά με το μελλοντικό σύστημα αερομαχίας (FCAS) , μια πλατφόρμα μάχης που στοχεύει να αντικαταστήσει τα Rafale, Eurofighter και F-18 Hornet στις ευρωπαϊκές αεροπορίες.

Το νέο σύστημα αερομαχίας παίρνει το όνομά του από μια γαλλοβρετανική συμφωνία του 2012, η οποία όριζε την κατασκευή μιας πλατφόρμας που θα βασίζεται σε βρετανικά αμυντικά συστήματα και επιδέξιους κρυφούς (stealth) μηχανισμούς της Dassault. Ωστόσο, η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με το ενδεχόμενο μιας πιθανής συνεργασίας της πρώτης με τη Γηραιά Ήπειρο στα θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Τη περασμένη εβδομάδα , το Λονδίνο έδωσε στα Βρετανικά συστήματα άμυνας ένα συμβόλαιο ενός έτους ώστε να δουλέψουν πάνω στο νέο σύστημα αερομαχίας αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες , συμπεριλαμβανομένων την αξία του συμβολαίου και την ακριβή φύση της δουλειάς.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές αναφορές, το νέο σύστημα αερομαχίας εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο το 2025 και να έχει τελειοποιηθεί μέχρι το 2040 , οπότε και τα νέα αεροσκάφη θα είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία της εκάστοτε αεροπορίας. Παρόλα αυτά ,το μέλλον του σχεδίου αυτού παραμένει αβέβαιο, καθώς δεν είναι ούτε ακριβείς ημερομηνίες εφαρμογής του, ούτε και ο αριθμός των χωρών της Ευρώπης που θα συμμετέχουν σε αυτό.

Πάνω στο θέμα των αεροσκαφών 6ης γενιάς και το στάδιο στο οποίο βρίσκονται , ο εκπρόσωπος της βρετανικής εταιρείας κατασκευής αμυντικών συστημάτων ανέφερε πως η εταιρεία συνεργάζεται με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας και με άλλες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη προηγμένων αεροναυπηγικών τεχνολογιών , με σκοπό την δημιουργία ενός αεροσκάφους του μέλλοντος.

Η Airbus από την άλλη επιβεβαίωσε πως η πρώτη πτήση με το νέο σύστημα αερομαχίας θα γίνει το 2040, αλλά πρόσθεσε πως αυτό ο χρονικό πλαίσιο ενδέχεται να αλλάξει , βάσει της πολυπλοκότητας του πρότζεκτ.

Ο Φλόριαν Τάις, υπεύθυνος επικοινωνίας της Airbus, εξήγησε πως στη παρούσα φάση του πρότζεκτ δεν έχει υπογραφεί κάποιο συμβόλαιο και το σχεδιάγραμμα αναμένεται να γίνει στο τέλος του χρόνου. Επίσης δήλωσε βέβαιος πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα συμμετάσχουν στο πρότζεκτ, αφού στη παρούσα φάση πρόκειται για μια γαλλογερμανική ανεξάρτητη πρωτοβουλία. Ήδη βέβαια το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας, αν και από τη θέση του «παρατηρητή», σκέφτεται σοβαρά να εμπλακεί σε ένα τέτοιας υψίστης σημασίας έργο.

Αντικατάσταση του F-35;

Το Lockheed Martin F-35 Lightning II είναι ένα μοντέλο που αναπτύσσεται από τις ΗΠΑ σε συνεργασία με άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και με την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Δανία,τη Νορβηγία, την Τουρκία, την Αυστρία και τον Καναδά. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον αναλυτή Ντμίτρι Λοτζένκο, πως η εταιρεία Lockheed συνεχίζει να κρατάει τη μερίδα του λέοντος από τα κέρδη του μοντέλου στις ΗΠΑ.

Όσο αφορά το γαλλογερμανικό πρότζεκτ για τη δημιουργία αεροσκαφών 6ης γενιάς, ο αναλυτής ανέφερε πως η ανάπτυξη ενδογενούς αμυντικού εξοπλισμού στην Ευρώπη θα οδηγήσει στην αναβίωση ενός τομέα κατασκευής αεροσκαφών υψηλού επιπέδου , καθώς και στην μεταβίβαση του κέρδους στην ίδια την ήπειρο.

Η ανάμειξη της Βρετανίας στο γαλλογερμανικό πρότζεκτ, εκτιμά ο Λοτζένκο, γίνεται καθαρά για την εμπλοκή σε ένα τεχνολογικό σύστημα που μπορεί να γίνει αρκετά επικερδές. « Όταν η Γερμανία και η Γαλλία μιλούν για ένα δικό τους αεροπλάνο, σημαίνει πως τα κέρδη από αυτό το μοντέλο θα μείνουν σε αυτές τις χώρες. Η Βρετανία προσπαθεί όμως να ανέβει σε ένα τρένο που έχει ήδη φύγει από το σταθμό».

Πηγή: sputniknews.com – Μετάφραση/Επιμέλεια: Newpost


σχετικα αρθρα