current views are: 13

16 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση11:38

Πούτιν και Τραμπ συμφωνούν: Η Ρωσία δεν παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές

Ο Τραμπ συνεχίζει να ανατρέπει τις πάγιες θέσεις των ΗΠΑ

Δημοσίευση 11:38’

Ο Τραμπ συνεχίζει να ανατρέπει τις πάγιες θέσεις των ΗΠΑ

Οι αποκαλύψεις για δάκτυλο της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές του 2016 φαίνεται πως απασχόλησαν για αρκετή ώρα την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από το Ελσίνκι, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν: η Ρωσία δεν παρενέβη ποτέ στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Ο Τραμπ είχε εξάλλου αρχίσει την ημέρα του χωρίς να αποκλίνει από την εκκεντρική του προσέγγιση στην πολιτική: δήλωσε πως η επιδείνωση των διμερών σχέσεων οφείλεται στην «ηλιθιότητα» της χώρας του, και όχι στη Ρωσία.

Αναδιπλώθηκε αργότερα στη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι «και οι δύο πλευρές έκαναν λάθη».

Οι δηλώσεις του έρχονται σε μια ιδιαίτερη στιγμή, λίγα 24ωρα μετά την άσκηση διώξεων σε 12 Ρώσους πράκτορες που κατηγορούνται για παράνομες παρεμβάσεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ.

Εναντίον του Τραμπ εκκρεμεί εξάλλου η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μώλερ, ο οποίος εξετάζει το εάν ο σημερινός πρόεδρος έλαβε προεκλογική στήριξη από τη Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία ουδέποτε αναμείχθηκε στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Προσφέρθηκε μάλιστα να συνδράμει στις αμερικανικές έρευνες κατά των 12 Ρώσων πρακτόρων, εφόσον οι ΗΠΑ δεχτούν να παράσχουν αντίστοιχη βοήθεια στην υπόθεση του Μπιλ Μπάουντερ, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ρωσικής ομοσπονδίας.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα με τον Ρώσο ομόλογό του, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για τις δηλώσεις περί «ηλιθιότητας» στις διμερείς σχέσεις, ο Τραμπ απάντησε πως και οι δύο πλευρές «έκαναν λάθη». Υποστήριξε μάλιστα ότι η έρευνα του Ρόμπερ Μώλερ, ένα «παιχνίδι μαγισσών», κράτησε «μακριά» τις δύο χώρες.

Τόνισε ότι νίκησε «εύκολα» τη Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές, και χαρακτήρισε θλιβερό το να υπάρχουν σκιές σε αυτό το θέμα.

«Δεν υπήρξε συμπαιγνία […] δεν γνώριζα καν τον Πούτιν τότε» διαβεβαίωσε.

Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί το FBI δεν προχώρησε στην κατάσχεση ενός σέρβερ της Χίλαρι Κλίντον στο Δημοκρατικό Κόμμα.

«Πού είναι ο σέρβερ και τι λέει;» είπε με νόημα.

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο στη συνέντευξη, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» και «ειλικρινείς» τις συνομιλίες, αναγνώρισε όμως ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε «περίπλοκη κατάσταση».

Επισήμανε ότι οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις έχουν ευθύνη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, αντικείμενο στο οποίο οφείλουν να συνεργαστούν.

Ακόμα, ανέφερε πως έθεσε εκ νέου στον Τραμπ το θέμα δημιουργίας ομάδας εργασίας κατά της τρομοκρατίας, ένα θέμα στο οποίο πρέπει να «εργαστούν πιο στενά».

Όσον αφορά τη Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι ο τερματισμός του εμφυλίου πολέμου θα μπορούσε να είναι η «πρώτη κοινή αποστολή» ΗΠΑ και Ρωσίας. Δήλωσε πως οι τρομοκράτες στη νότια Συρία πρέπει να αντιμετωπιστούν βάσει της Συνθήκης του 1974, ειδικά όσον αφορά το διαχωρισμό της Συρίας από τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Ο Τραμπ από την πλευρά του δήλωσε πως ΗΠΑ και Ρωσία επιθυμούν να προσφέρουν «ανθρωπιστική» βοήθεια στη Συρία, προσφέροντας όπως είπε καταφύγιο στους εκτοπισμένους. Ανέφερε ακόμα πως έχει συζητήσει για το θέμα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους αγωγούς πετρελαίου και αερίου, τέλος, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Πούτιν «ικανό ανταγωνιστή» και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο εύρος προμηθευτών.

Μετά τις σχεδόν αντι-αμερικανικές τοποθετήσεις του Τραμπ, δεν είναι περίεργο που η Μόσχα αντέδρασε με ενθουσιασμό: Ο υπουργός Εξωτερικών τΣεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η πρώτη διμερής σύνοδος κορυφής εξελίχθηκε «καλύτερα και από σούπερ».

Σε ένα περίεργο επεισόδιο λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνέντευξη, δημοσιογράφος του The Nation απομακρύνθηκε διά της βίας από την αίθουσα. Σύμφωνα με το Fox News, ο δημοσιογράφος κρατούσε χαρτί που έγγραφε «Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων».

Οι δηλώσεις πριν από τη συνάντηση

Νωρίτερα, σε δηλώσεις πριν την πρώτη συνάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος και ο Αμερικανός ομόλογός του συνέχισαν τις φιλοφρονήσεις που από καιρό ανταλλάσσουν. «Έχουμε πολλά ωραία να συζητήσουμε, από το εμπόριο έως την Κίνα», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν σημειώσει πρόοδο εδώ και πολλά χρόνια. «Είναι καλό πράγμα να κάνουμε πρόοδο. Ο κόσμος θέλει να μας δει να τα πηγαίνουμε καλά. Διαθέτουμε το 90% του παγκόσμιου πυρηνικού εργοστασίου και αυτό δεν είναι καλό», είπε στη συνέχεια ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει την καθυστέρηση του Ρώσου ομολόγου του, η οποία σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές υπήρξε μάλλον εσκεμμένη για να στρέψει το κέντρο του ενδιαφέροντος προς το μέρος του.

Διαβάστε επίσης: 

Έγκυες ντύθηκαν “Τραμπ” και διαδήλωσαν για το θέμα των αμβλώσεων 
Κλίντον προς Τραμπ: Ξέρεις με ποια ομάδα παίζεις;

Ο Πούτιν από την πλευρά του, είπε στον Τραμπ ότι θα πρέπει να συζητήσουν δύσκολα πολυεθνικά θέματα. «Υπάρχουν αρκετά από αυτά για να αρχίσουμε να τους δίνουμε προσοχή» είπε, καθισμένος δίπλα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ δήλωσε επίσης ότι είναι καιρός να γίνει συζήτηση για τις αμερικανορωσικές σχέσεις.

 «Έλεγα, και είμαι σίγουρος ότι το έχετε ακούσει στη διάρκεια των χρόνων πως το να τα πάμε καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό πράγμα», είπε ο Τραμπ καθισμένος δίπλα στον Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών.

Σε μια ανορθόδοξη ανάρτησή του πριν από τη συνάντηση, ο Τραμπ έγραψε πως η επιδείνωση στις σχέσεις Μόσχας – Ουάσιγκτον οφείλεται στην «ηλιθιότητα» των ΗΠΑ -μια δήλωση που εξασφάλισε «like» από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, που δήλωσε ότι συμφωνεί με τη διαπίστωση.

Στις ΗΠΑ, πολιτικοί και από τα δύο στρατόπεδα είχαν ζητήσει ακύρωση της συνάντησης, μετά την άσκηση διώξεων σε 12 Ρώσους πράκτορες που κατηγορούνται για χάκινγκ στο Δημοκρατικό Κόμμα και την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Η συνάντηση με τον Πούτιν έρχεται να ολοκληρώσει ένα ταξίδι μιας εβδομάδας στην Ευρώπη κατά το οποίο ο Τραμπ προκάλεσε αναστάτωση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, επικρίνοντας τους συμμάχους του για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες. Επέκρινε επίσης τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για την πρότασή της για το Brexit και χαρακτήρισε «εμπορικό εχθρό» την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πλούσια θεματολογία

Στον απόηχο της δήλωσης του Ντ. Τραμπ ότι οι αμερικανορωσικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με τον Βλ. Πούτιν θα θέσουν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα: Από τη Συρία και το ουκρανικό ζήτημα έως και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

 

 

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως πριν την συνάντηση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου συνομίλησαν για αρκετή ώρα με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από το συριακό ζήτημα, το οποίο βεβαίως αναμένεται να είναι και το κεντρικό θέμα της συνάντησης με του Τραμπ με τον Πούτιν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν, επεσήμανε τη σημασία των συνομιλιών στο Ελσίνκι μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν και ευχήθηκε επιτυχία. Ερντογάν και Τραμπ συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τη συνεργασία που αφορά διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων.

Διαβάστε επίσης: Politico: Κίνδυνος για «πολιτική καταστροφή» των ΗΠΑ

Ο Τραμπ ανυπομονεί να πάρει τις αποστάσεις του από την σύρραξη και να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, νομιμοποιώντας έτσι τον πρωταγωνιστικό ρόλο που κατέχει από το 2015 η Ρωσία. Πιθανή αποχώρηση θα ισχυροποιούσε και την τουρκική παρουσία στη χώρα, η οποία δραστηριοποιείται στρατιωτικά κατά των κούρδων εδώ και αρκετούς μήνες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο τέταρτος πρόεδρος των ΗΠΑ που συναντά ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ομως τόσο το timing της συνάντησης, όσο και το σχήμα, καθιστούν την σημερινή συνάντηση κορυφής «ιδιαίτερη». Στο πρόγραμμα, μία συνάντηση τετ α τετ με την παρουσία μόνο διερμηνέων, ένα γεύμα εργασίας των μαζί με τις δύο ομάδες και μία κοινή συνέντευξη Τύπου.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Ελσίνκι είναι δρακόντεια. Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο της πρωτεύουσας της Φινλανδίας. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι διοργανωτές του μεγάλου τετ-α-τετ έφτασαν στο σημείο μέχρι και να… εξαφανίσουν τους γλάρους, που συνήθως βρίσκονται στην πλατεία μπροστά από το προεδρικό παλάτι.
 

Διαβάστε επίσης:

►Τραμπ: Η σχέση μας με τη Ρωσία δεν υπήρξε ποτέ χειρότερη

►Ο Πούτιν έστησε τον Τραμπ και ο Τραμπ… τον Πούτιν!


σχετικα αρθρα