Η αντιπολίτευση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-'Ασαντ ανακοίνωσε σήμερα τη συγκρότηση ενός συνασπισμού, στον οποίο μετέχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, με σκοπό την πτώση του καθεστώτος και την αποκατάσταση ενός δημοκρατικού κράτους. Ο συνασπισμός υπό την ονομασία "Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης" (SRGC) ανακοίνωσε ότι ο στόχος του είναι να "συσφίξει" τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε πολιτικό επίπεδο ώστε να "επιτευχθεί η πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-'Ασαντ και η αποκατάσταση ενός δημοκρατικού κράτους, ενός κράτους δικαίου και οργάνων που εγγυώνται την ελευθερία, την ισότητα όλων των πολιτών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Η SRGC είναι το αποτέλεσμα της ένωσης 44 οργανώσεων και επιτροπών συντονισμού που ενθαρρύνουν εδώ και πέντε μήνες τις διαδηλώσεις στη Συρία.

Στην ανακοίνωσή του, ο νέος συνασπισμός υπογραμμίζει "την επιτακτική ανάγκη να ενοποιηθεί η δράση των επαναστατών σε επίπεδο πολιτικό και ΜΜΕ, με στόχο την πτώση του καθεστώτος και των οργάνων καταστολής".

Ο συνασπισμός δηλώνει τη δέσμευσή του να "τιμήσει το αίμα χιλιάδων μαρτύρων και τις θυσίες δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που προφυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, άλλων που εκτοπίστηκαν και υπέστησαν την καταστολή γιατί υπερασπίστηκαν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού μας".

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Λιν Πάσκο, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του καθεστώτος, εκ των οποίων 26 στους οποίους είχαν δέσει τα μάτια μέσα σε ένα στάδιο και ένα 13χρονο αγόρι, από την έναρξη της καταστολής το Μάρτιο.

 Έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη καταγράφει έναν κατάλογο ωμοτήτων και βιαιοτήτων που διαπράχθηκαν σε βάρος του άμαχου πληθυσμού, οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", ενώ καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραπέμψει το θέμα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

TAGS