Η "κλιμάκωση" των μαχών μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων πιστών στο συνταγματάρχη Καντάφι στη Λιβύη έχει επιφέρει μια "γρήγορη επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης" σε αρκετές πόλεις της χώρας, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

"Τις τελευταίες ημέρες η κλιμάκωση των μαχών προκάλεσε μια ταχεία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης εντός και πέριξ των πόλεων Μπρέγκα, (ανατολικά), Ζαουίγια, Γαριάν, Σαμπράτα (δυτικά και νοτιοδυτικά της Τρίπολης) και κοντά στη Μιζουράτα", ανακοίνωσε η ΔΕΕΣ.

Η Επιτροπή είναι "άκρως ανήσυχη από τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων και από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, εγκαταστάσεις παροχής ιατρικών υπηρεσιών δέχονται επιθέσεις από οπλοφόρους".

"Ακούμε να λένε ότι νοσοκομεία δέχτηκαν επίθεση ή χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς. Την Τρίτη, στη Μπρέγκα, οι εκπρόσωποί μας είδαν αρκετά ασθενοφόρα που δέχονταν πυρά" σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ.

"Αυτό θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την παροχή ιατρικής περίθαλψης στους τραυματίες και τους ασθενείς", καταγγέλλει η ΔΕΕΣ που "ζητεί από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να προστατεύσουν τους άμαχους και να αφήσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να επιτελέσει το έργο του με κάθε ασφάλεια".

Την ίδια ώρα στη Γενεύη, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε ότι μια επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων Αιγυπτίων και μερικών ακόμη ξένων υπηκόων που έχουν εγκλωβιστεί στην Τρίπολη θα αρχίσει τις ερχόμενες ημέρες, πιθανώς από θαλάσσης.

"Ο ΔΟΜ εργάζεται για την αποχώρηση αυξανόμενου αριθμού μεταναστών στη λιβυκή πρωτεύουσα που έχουν εγκλωβιστεί εξαιτίας των μαχών στο δυτικό μέτωπο. Οι άνθρωποι αυτοί γίνονται όλο και περισσότερο ευάλωτοι και τώρα θέλουν να φύγουν", είπε η εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζέμινι Πάντια σε συνέντευξη Τύπου.

"Έχουμε μια πολύ μικρή χρονική προθεσμία για να εκτελέσουμε την επιχείρηση αυτή εξαιτίας των μαχών", τόνισε.

Τουλάχιστον 600.000 μετανάστες έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Λιβύη από την έναρξη της κρίσης. Ένα πλοίο που έχει ναυλώσει ο ΔΟΜ αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα από τη Βεγγάζη για τη Μιζουράτα, κατά την 15η αποστολή του για την αναχώρηση μεταναστών που προέρχονται κυρίως από τη Βόρεια Αφρική, αναφέρει ο ΔΟΜ.