ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα... φλερτάρει με δύο - Το «παιχνίδι» των εξοπλιστικών

από Επιμέλεια: Ιουλία Ράπτη - Δημοσίευση 17 Ιουλίου 2018, 22:10 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2018, 22:18
Η Άγκυρα... φλερτάρει με δύο - Το «παιχνίδι» των εξοπλιστικών
Photo: EPA
Facebook Twitter Whatsapp

Την ώρα που η Γερουσία συγκροτεί μέτωπο κατά του «σουλτάνου»

Μπορεί οι αναλυτές να είδαν κατά τη χθεσινή συνάντηση Τραμπ – Πούτιν «υποταγή» του Αμερικανού Προέδρου στον Ρώσο ομόλογό του, αλλά στο παρασκήνιο των εξοπλιστικών ΗΠΑ και Τουρκία φαίνεται να παίζουν σε διπλό ταμπλό. 

Την ώρα που η Γερουσία συγκροτεί μέτωπο κατά του «σουλτάνου», ο οποίος από τη μία φλερτάρει με τη Μόσχα για τους S-400 και από την άλλη παζαρεύει με τις ΗΠΑ για τα F-35 - κάτι που έχει προκαλέσεις έντονες αντιδράσεις από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ- η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας TRT επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια του αντιπυραυλικού συστήματος Patriot!

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ ο δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, αντιδρώντας για τους S-400, υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει αντίδραση απέναντι στη Τουρκία, με διακομματική συναίνεση στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο γερουσιαστής του Μέριλαντ χαρακτήρισε εξωφρενική τη στάση που τηρεί η Άγκυρα στο θέμα της Ρωσίας και της αγοράς του αμυντικού συστήματος S-400, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές Αμερικανών πιλότων αλλά και την ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ γενικότερα.

«Η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα προηγμένης τεχνολογίας μαχητικά αεροσκάφη F-35, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Ερντογάν φλερτάρει με τον πρόεδρο Πούτιν και θέλει να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό αμυντικό σύστημα S-400...Αυτό θα μπορούσε να δώσει στους Ρώσους την ευκαιρία να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία των F-35 και στη συνέχεια να εκμεταλλευτούν αυτές τις αδυναμίες βάζοντας σε κίνδυνο τους πιλότους μας και την ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ...Είναι εξωφρενικό που έχουμε έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που προσπαθεί να κρατήσει και τις δύο πόρτες ανοιχτές».

Η συγκεκριμένη ανησυχία ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησε τον κ. Βαν Χόλεν να συνεργαστεί με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ για τη κατάθεση τροπολογίας σε δύο νομοσχέδια προϋπολογισμού που πλέον συνδέουν το θέμα της παράδοσης των F-35 στη Τουρκία με το ζήτημα της αγοράς του συστήματος S-400.

Σήμερα, τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ αναφέρει: «Την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος Patriot από τις ΗΠΑ συζητά η Τουρκία με την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τις διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνει το αμερικανικό ΥΠΕΞ σύμφωνα με το οποίο η στήριξη της στρατηγική σχέση των δύο χωρών μπορεί να διασφαλιστεί με τους Patriot. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία συμφώνησε με τη Μόσχα για την αγορά του αντίστοιχου ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400 προκαλώντας τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, ωστόσο η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει από την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος το οποίο αναμένεται να φτάσει στη χώρα τέλη του 2019».

Το «παιχνίδι» των εξοπλιστικών φαίνεται πως θα έχει συνέχεια...