ΔΙΕΘΝΗ

Το αφεντικό της Qatar Airways υψώνει ανάστημα στον Τραμπ: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

από Επιμέλεια: Ειρήνη Βλασακάκη - Δημοσίευση 19 Ιουλίου 2018, 14:35 / Ανανεώθηκε 30 Ιουλίου 2018, 16:37
Το αφεντικό της Qatar Airways υψώνει ανάστημα στον Τραμπ: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»
Photo: BBC
Facebook Twitter Whatsapp

 «Η απαγόρευση εισόδου που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα σταματήσει τους ταξιδιώτες της Μέσης Ανατολής να πετάξουν μέχρι την Αμερική»

«Η απαγόρευση εισόδου που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα σταματήσει τους ταξιδιώτες της Μέσης Ανατολής να πετάξουν μέχρι την Αμερική», είπε ο CEO της Qatar Airways. «Ό,τι και να λέει ο πρόεδρος Τραμπ, ο κόσμος θα συνεχίσει να θέλει να ταξιδεύει», υπογράμμισε ο Ακμπάρ Αλ Μπάκερ.

Η απαγόρευση εισόδου αφορά το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία και την Υεμένη και ο Αλ Μπάκερ τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί στην περιοχή με «άκρες» στην Αμερική που θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τη χώρα. «Και πώς θα πάνε οι τουρίστες; Δεν θα πάνε κολυμπώντας. Θα πρέπει να 'πετάξουν'», πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είπε ότι δεν πιστεύει πως ο Τραμπ θέλει να κλείσει τα σύνορα της Αμερικής: «Είμαι λοιπόν αισιόδοξος ότι η κυκλοφορία από και προς την Αμερική θα συνεχιστεί.»

Οικονομικός αποκλεισμός

Ο Αλ Μπάκερ υποστηρίζει ότι η Qatar Airways θα σημειώσει απώλειες εξαιτίας του οικονομικού αποκλεισμού του Κατάρ από τέσσερα γειτονικά κράτη.

Με αφορμή τις κατηγορίες πως το Κατάρ στήριζε την τρομοκρατία και πως ήταν πολύ στενά δεμένο με το Ιράν, η χώρα υπέστη οικονομικό αποκλεισμό από το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο τον περασμένο Ιούνιο.

Ο αερομεταφορέας έχασε πολλές γραμμές της περιοχής και έπρεπε να βρει καινούριους προορισμούς, αποφεύγοντας τον εναέριο χώρο της Υεμένης που ελέγχεται από τη Σαουδική Αραβία.

Ο Αλ Μπάκερ προειδοποίησε ότι αυτός ο αποκλεισμός δεν θα τελειώσει σύντομα. «Δεν πιστεύω ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση. Αντίθετα, προσπαθούν να δυσκολέψουν τα πράγματα.»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Farnborough Airshow, είπε: «Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους προμηθευτές, τις τράπεζες και τους κατασκευαστές να μην αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα μου.»

Συνεχίζει λέγοντας ότι ο αερομεταφορέας του Κατάρ δούλεψε σκληρά για να προσαρμοστεί στον οικονομικό αυτό αποκλεισμό αν και οι συνθήκες εμπορίου αποτελούσαν εμπόδιο.

Καθυστερήσεις στις παραδόσεις αεροσκαφών

Αναφορικά με τις καθυστερημένες παραδόσεις από τους μεγάλους κατασκευαστές αεροσκαφών, ο Αλ Μπάκερ είπε ότι δεν έγιναν αρκετά για την επίλυση του προβλήματος.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές αεροπορικές εταιρείες να περιμένουν πολύ καιρό πριν παραλάβουν ένα νέο αεροσκάφος, πρόσθεσε.

«Φυσικά μπορούν να τα παραδώσουν έγκαιρα όμως οι προμηθευτές υλικών είναι αυτοί που καθυστερούν την παράδοση», είπε.

Ο Αλ Μπάκερ έγινε πρωτοσέλιδο πέρυσι όταν είπε ότι η εταιρεία του πρέπει να έχει έναν άντρα επικεφαλή «επειδή πρόκειται για μια πολύ απαιτητική θέση».

Αργότερα όμως ζήτησε συγγνώμη αν πρόσβαλε κάποιον και επιβεβαίωσε ότι στην εταιρεία του δεν γίνονται σεξιστικές διακρίσεις.

Πηγή: BBC / Tim Bowler