current views are: 6

22 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση00:18

Πρέσβη στην Αιθιοπία διόρισε η Ερυθραία έπειτα από δύο δεκαετίες

Κινήσεις συμφιλίωσης

Δημοσίευση 00:18’

Κινήσεις συμφιλίωσης

Τον πρώτο της πρεσβευτή στη γειτονική Αιθιοπία εδώ και δύο δεκαετίες διόρισε η Ερυθραία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, καθώς οι δύο χώρες που υπήρξαν εχθροί, πραγματοποιούν κινήσεις συμφιλίωσης.

Την θέση ανέλαβε ο Σεμέρε Ράσον, ο σημερινός υπουργός Παιδείας της Ερυθραίας και πρώην πρεσβευτής στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο υπουργός Πληροφόρησης Γιεμάνε Μέσκελ.

Πριν από μερικές ημέρες οι ηγέτες της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας υπέγραψαν «κοινή διακήρυξη ειρήνης και φιλίας» έπειτα από την ιστορική σύνοδο κορυφής ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Αμπί Άχμεντ και τον πρόεδρο της Ερυθραίας Ισαΐας Αφεγουέρκι, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στους δύο παλιούς αντιπάλους.

Με τη συμφωνία αυτή, η οποία υπογράφηκε στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας, τερματίζεται η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο γειτόνων.

Λίγες ημέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη εμπορική πτήση μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας δίνοντας τέλος στο αεροπορικό εμπάργο των δύο χωρών που κρατούσε 20 χρόνια.

Μια πτήση της Ethiopian Airlines απογειώθηκε με προορισμό την πρωτεύουσα της Ερυθραίας Ασμάρα, μεταφέροντας 456 επιβάτες.

Στις 9 Ιουλίου, οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τη χερσαία και αεροπορική σύνδεση, να επαναφέρουν τις τηλεφωνικές υπηρεσίες, καθώς και να επιτραπεί στην Αιθιοπία η χρήση του λιμανιού του Άσαμπ.

Μεταξύ των πρώτων επιβατών ήταν πολίτες της Αιθιοπίας που ήθελαν να επισκεφθούν τους συγγενείς τους στην Ερυθραία, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, καθώς και «περίεργοι» πολίτες που απλά επιζητούσαν το ταξίδι στη γειτονική χώρα -που ήταν μέρος της Αιθιοπίας μέχρι το 1993.

Εξάλλου, η Ethiopian Airlines ανακοίνωσε πως προγραμματίζει να πετά δύο φορές την εβδομάδα στον βόρειο γείτονά της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP


σχετικα αρθρα