Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον ανακοίνωσε σήμερα ότι 20 νέα ονομάτα έχουν προστεθεί στον κατάλογο με τους ανθρώπους και τις συριακές εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 "Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για την προσθήκη 20 ανθρώπων και συριακών εταιρειών στον κατάλογο αυτών που τους έχει επιβληθεί πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και απαγόρευση έκδοσης άδειας εισόδου (βίζας)", αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωσή της. 

Οι εκπρόσωποι των 27 χωρών μελών της ΕΕ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν επίσης να προετοιμάσουν ένα σχέδιο για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Συρία και να αναστείλουν τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τη Συρία. 

"Επιπλέον επετεύχθη μία πολιτική συμφωνία για τη διεύρυνση των περιοριστικών μέτρων κατά του καθεστώτος" του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, πρόσθεσε η Άστον. 

"Παρουσιάστηκαν επίσης προτάσεις για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές συριακού πετρελαίου" και "για την αναστολή της τεχνικής βοήθειας που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων", καθώς και για "το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση έκδοσης βίζας για όσους επωφελούνται ή υποστηρίζουν την πολιτική του καθεστώτος", επεσήμανε η Άστον. 

Αυτές οι προτάσεις θα εξεταστούν από τους υπουργούς "στις αρχές της επόμενης εβδομάδας", όπως εξήγησε. 

Η ΕΕ αγοράζει το 95% του πετρελαίου που εξάγει η Συρία, που αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των εσόδων της χώρας.