Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ δήλωσε σήμερα ότι είναι ανοικτός στο διάλογο με ένα ένα λαϊκό κίνημα κατά της διαφθοράς που έχει επικεντρωθεί σ' ένα νομοσχέδιο για την καταπολέμησή της. "Είμαστε ανοικτοί στη συζήτηση, στο διάλογο, θα θέλαμε να υπάρξει μια ευρεία εθνική συναίνεση", δήλωσε ο Σινγκ προς τους δημοσιογράφους. Πρόκειται για την πρώτη αντίδρασή του στις διαδηλώσεις υπέρ του ακτιβιστή Άννα Χαζάρε, ο οποίος άρχισε χθες Παρασκευή μια δημόσια απεργία πείνας για να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση.

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα για να υποστηρίξουν τον 74χρονο Χαζάρε, ο οποίος κάνει απεργία πείνας σε ανοικτό χώρο στην πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί. Ανάμεσα στο πλήθος βρίσκονται πολλοί εργαζόμενοι σε γραφεία και νεαροί φοιτητές.

Ο Χαζάρε βγήκε χθες από τη φυλακή υπό τις επευφημίες των οπαδών του και πλήρη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Είχε τεθεί υπό κράτηση για λίγο την Τρίτη, αλλά στη συνέχεια αρνήθηκε να βγει από τη φυλακή έως ότου η κυβέρνηση του επέτρεψε να συνεχίσει τη δημόσια απεργία πείνας του κατά της διαφθοράς για 15 ημέρες.

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι είναι ανοικτός στο διάλογο φανερώνει πως η κυβέρνηση, η οποία προωθεί στο κοινοβούλιο το δικό της νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς, αναζητεί ένα συμβιβασμό, σε αντίθεση με τη σκληρή στάση της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το κοινοβούλιο δημοσίευσε σήμερα καταχωρίσεις στις εφημερίδες ζητώντας από το κοινό να καταθέσει τις απόψεις του σχετικά με τη νομοθεσία κατά της διαφθοράς.