Ο πόλεμος είναι προ των πυλών στη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ να επιχειρεί καθημερινά με ρουκέτες εναντίον της Παλαιστίνης και την Χαμάς να αποφασίζει άρση της διετής εκεχειρίας που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, δεκάδες νεκρούς μετρά ήδη η Παλαιστίνη και η Αίγυπτος φαίνεται έτοιμη να «εμπλακεί» στο σκηνικό πολέμου στο πλευρό των Παλαιστινίων. Συγκεκριμένα, η Παλαιστίνη τα ξημερώματα βγήκε στην αντεπίθεση εναντίον του Ισραήλ και εκτόξευσε νωρίς το πρωί δύο ρουκέτες αυξάνοντας τον αριθμό των ισραηλινών  τραυματιών . Τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν, οι δυο σοβαρά, όταν δυο ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν νωρίς σήμερα από την Λωρίδα της Γάζας έπεσαν στην παράκτια πόλη Ασντόντ του νοτίου Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ισραηλινής αστυνομίας, Λούμπα Σάμρι, η πρώτη ρουκέτα έπεσε σε κατοικία, προκαλώντας ζημιές, αλλά όχι τραυματισμούς, ενώ η δεύτερη έπεσε σε περιοχή ανάμεσα σε δυο αμμόλοφους, τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους.

Οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν ύστερα από μια σειρά ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών από προχθές, Πέμπτη, στη Γάζα, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 15 Παλαιστίνοι και τραυματίσθηκαν 40.

Λίγα λεπτά μετά την επίθεση, η  ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι δεν δεσμεύεται πλέον από την εκεχειρία με το Ισραήλ που εφάρμοζε de facto δύο χρόνια, μετά το τέλος του πολέμου στις αρχές του 2009.

Το μήνυμα μεταδόθηκε από ραδιοφωνικό σταθμό της Χαμάς ως έμμεση προειδοποίηση  στις συνεχείς αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα επί δύο ημέρες σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα και τις επιθέσεις στην πόλη Εϊλάτ την Πέμπτη οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ Ισραηλινούς.

«Δεν υφίσταται πλέον εκεχειρία με τον εχθρό», ανέφερε η ανακοίνωση, που μοιάζει να σηματοδοτεί την απόφαση της Χαμάς να κλιμακώσει τη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος παράλληλα αποφάσισε - μεσα σε ενα εμπόλεμο κλίμα- να συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Κυριακή για να συζητήσει την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας που στοίχισε τη ζωή σε 15 Παλαιστίνιους, δήλωσε εκπρόσωπος.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος έλαβε ένα αίτημα από το παλαιστινιακό κράτος ... και έπειτα από διαπραγματεύσεις αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μια έκτακτη σύνοδο σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων αύριο στις 12 μ.μ.», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Αμπντέλ Αζίζ.

Το επεισόδιο έκανε σήμερα την Αίγυπτο να αποσύρει τον πρεσβευτή της από το Ισράηλ εν αναμονή μιας έρευνας από το εβραϊκό κράτος για τις επιθέσεις κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα από τις οποίες σκοτώθηκαν επίσης πέντε Αιγύπτιοι, ανεβάζοντας την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος απαιτεί επίσης μια συγγνώμη για ισραηλινές δηλώσεις ότι ο αιγυπτιακός στρατός έχει χάσει τον έλεγχο της χερσονήσου του Σινά.