Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε την εκλογή εννέα βουλευτών, τους οποίους είχε αρχικά ανακηρύξει εκλεγέντες, μετά τις εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου, τα αποτελέσματα των οποίων αποτελούν αντικείμενο διαμάχης χωρίς τέλος. Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ανέθεσε στα μέσα Αυγούστου με διάταγμα στην Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή να δώσει ένα τέλος στη διαμάχη σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών που στιγματίσθηκαν από εκτεταμένη νοθεία, μετά την απόφαση ενός ειδικού δικαστηρίου που ορίστηκε από τον αφγανό πρόεδρο να ακυρώσει την εκλογή 62 βουλευτών, που είχαν αρχικά κηρυχθεί εκλεγέντες από την Επιτροπή, το Νοέμβριο.

Οι επικριτές του Καρζάι υποστηρίζουν ότι το δικαστήριο αυτό ορίστηκε για να προωθήσει τα πολιτικά συμφέροντα του αφγανού προέδρου και όχι για να υπηρετήσει τη δικαιοσύνη.

Τον Ιούνιο, το ειδικό δικαστήριο ακύρωσε τα αποτελέσματα για 62 έδρες, περίπου το ένα τέταρτο των 249 εδρών του Κοινοβουλίου, για παρατυπίες, ύστερα από μια νέα καταμέτρηση.

"Υστερα από εξέταση του θέματος, η Επιτροπή αποφάσισε ότι εννέα βουλευτές δεν μπορούν να διατηρήσουν τις έδρες τους", δήλωσε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής Φαζάλ Αχμαντ Μανάουι.