current views are: 10

3 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση05:30

Γερμανία: Νέο ιστορικό χαμηλό για το κόμμα της Μέρκελ – “Καλπάζει” το ακροδεξιό AfD

Aμετάβλητο παρέμεινε το ποσοστό των Σοσιαλιστών.

Δημοσίευση 05:30’

Aμετάβλητο παρέμεινε το ποσοστό των Σοσιαλιστών.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έχει υποχωρήσει το ποσοστό της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ μετά τις εσωτερικές έριδες για την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ το ποσοστό του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ανέβηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, κατέδειξε η δημοσκόπηση DeutschlandTrend που διενεργήθηκε από την εταιρεία Infratest Dimap για λογαριασμό του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARD και μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το ποσοστό της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και του αδελφού της βαυαρικού κόμματος, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, υποχώρησε στο 29%, δηλαδή κατά μία εκατοστιαία μονάδα από τις αρχές Ιουλίου.

Η Μέρκελ, η οποία είναι επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης από το 2005, απέφυγε μόλις και μετά βίας την κατάρρευση του «μεγάλου συνασπισμού» αλλά και τη διάλυση της ίδιας της Ένωσης εξαιτίας της διένεξης ανάμεσα στην CDU και την CSU με αφορμή την πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Το AfD κατέγραψε αντίθετα άνοδο του ποσοστού του κατά μία μονάδα στο 17%, νέο ιστορικό υψηλό.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Ένωση είχε συγκεντρώσει το 32,9% των ψήφων, ενώ το AfD ανέδειξε –για πρώτη φορά– μέλη του στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, την Μπούντεσταγκ, αφού συγκέντρωσε το 12,6% και αναδείχθηκε τρίτη πολιτική δύναμη στη Γερμανία. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) είχαν συγκεντρώσει μόλις το 20,5%.

Σύμφωνα με την έρευνα που μετέδωσε το ARD, το SPD συγκεντρώνει το 18%, ποσοστό που παρέμεινε αμετάβλητο από τον Ιούλιο. Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.508 ψηφοφόρων από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη.

Κατά την ίδια έρευνα πάντως, δύο πολιτικοί του SPD, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, είναι οι δύο δημοφιλέστεροι στη χώρα, ενώ η Μέρκελ κατατάσσεται τρίτη.

Το ποσοστό του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) παρέμεινε αμετάβλητο στο 9%, αυτό των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) υποχώρησε μία μονάδα στο 7% και αυτό των Πρασίνων αυξήθηκε μία μονάδα, στο 15%, κατέδειξε η δημοσκόπηση.


σχετικα αρθρα