current views are: 14

5 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση05:19

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Μαδούρο με drones με εκρηκτικά

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την διάρκεια της επετείου των 81 χρόνων της δημιουργίας της Εθνικής Μπολιβαριανής Φρουράς

Δημοσίευση 05:19’

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την διάρκεια της επετείου των 81 χρόνων της δημιουργίας της Εθνικής Μπολιβαριανής Φρουράς

Απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο επιχείρησαν άγνωστοι το απόγευμα του Σαββάτου σημαίνοντας συναγερμό στις Αρχές του τόπου.

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την διάρκεια της επετείου των 81 χρόνων της δημιουργίας της Εθνικής Μπολιβαριανής Φρουράς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησαν να χτυπήσουν τον Νικολάς Μαδούρο ήταν μέσω drones τα οποία ήταν φορτωμένα με εκρηκτικά.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από την κρατική τηλεόραση ακούγονται οι εκρήξεις, ενώ διακρίνεται η σύζυγος του Μαδούρο που βρισκόταν δίπλα του να κοιτάζει στον ουρανό και να προσπαθεί να καλυφθεί.

Οι φρουροί του Μαδούρο μπήκαν μπροστά του ως ανθρώπινη ασπίδα, ενώ χρησιμοποίησαν και αλεξίσφαιρα για να τον καλύψουν.

Ο πρόεδρος απομακρύνθηκε αμέσως με ασφάλεια από το σημείο, όπως και άλλα μέλη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Άμυνας Βλαδιμίρ Παδρίνος. Ακολούθησε πανικός, καθώς πολλοί άνθρωποι που βρίσκονταν στο σημείο άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι.

Ο αντιπρόπεδρος της κυβέρνησης αναφερόμενος στο περιστατικό δήλωσε ότι «Πρόκειται για επίθεση κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χορχε Ροντρίγκες και πρόσθεσε: «Απέτυχαν για μια ακόμη φορά. Απέτυχαν». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, ο Μαδούρο βρίσκεται καλά στην υγεία του, ενώ 7 στρατιώτες τραυματίστηκαν από την επίθεση.

Mυστηριώδης οργάνωση ανταρτών ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας

Μια μυστηριώδης οργάνωση ανταρτών που φέρεται να αποτελείται από πολίτες και στρατιωτικούς ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Σε ανακοίνωσή της στο Twitter η οργάνωση «Εθνικό Κίνημα των Στρατιωτών με Πουκάμισα» έγραψε ότι πέταξε «δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα οποία είχε τοποθετηθεί εκρηκτικό C-4 (…) Οι ελεύθεροι σκοπευτές της Εθνοφρουράς κατέρριψαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προτού φτάσουν στον στόχο τους».

Η οργάνωση αυτή φέρεται να δημιουργήθηκε το 2014 και να συνδέεται με τον πρώην αστυνομικό Όσκαρ Πέρες ο οποίος ηγήθηκε μιας επίθεσης με ελικόπτερο εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στο Καράκας τον Ιούνιο του 2017. Ο Πέρες σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας τον Ιανουάριο.

Στόχος της οργάνωσης, σύμφωνα με την ίδια, είναι να ενώσει όλους όσοι αντιτίθενται στην πολιτική του Μαδούρο.

«Είναι αντίθετο στη στρατιωτική τιμή να διατηρούνται στην εξουσία αυτοί που έχουν ξεχάσει το Σύνταγμα και χρησιμοποιούν το δημόσιο λειτούργημα για να πλουτίσουν», καταγγέλλει στο κείμενό της η οργάνωση.

«Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε ο πληθυσμός να πεινά, οι άρρωστοι να μην έχουν φάρμακα, το νόμισμά μας να μην έχει καμία αξία, ο εκπαιδευτικό σύστημα να μην διδάσκει πλέον τίποτε και απλώς να προσηλυτίζει στον κομμουνισμό», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Μαδούρο εντάσσεται στην «Επιχείρηση Φοίνιξ», όπως δήλωσε στο κανάλι της στο YouTube η Πατρίσια Πολέο, μια δημοσιογράφος που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και ζει στις ΗΠΑ.

 To xρονολόγιο των επιθέσεων κατά του Μαδούρο

Επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης

Στις 6 Αυγούστου 2017 περίπου 20 άνδρες, εκ των οποίων τρεις στρατιωτικοί, επιτέθηκαν στη στρατιωτική βάση Παραμακάι, στην πόλη Βαλένσια στο βόρειο τμήμα της Βενεζουέλας.

Δύο εξ αυτών σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων που διήρκησαν τρεις ώρες και οκτώ συνελήφθησαν ένας από τους οποίους τραυματισμένος. Ο πρώην λοχαγός Χουάν Καγκουαριπάνο Σκοτ και ο υπολοχαγός Τζέφερσον Γκαρσία, που εμφανίστηκαν ως οι εγκέφαλοι της επίθεσης, συνελήφθησαν στις 11 Αυγούστου.

Λίγο πριν την έναρξη της επίθεσης ο Χουάν Καγκουαριπάνο εμφανίστηκε σε βίντεο το οποίο μεταδόθηκε από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Περιστοιχισμένος από ένστολους και βαριά οπλισμένους άνδρες δήλωσε ότι εξεγείρεται εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο, χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη τυραννία».

Μετά την επίθεση ο Καγκουαριπάνο κατάφερε να διαφύγει παίρνοντας όπλα από τη βάση. Ο Γκαρσία, που φέρεται να προσέφερε πληροφορίες στους δράστες για τα μέτρα ασφαλείας στη στρατιωτική βάση, επίσης διέφυγε.

Επίθεση με ελικόπτερο εναντίον κυβερνητικών κτιρίων

Στις 27 Ιουνίου 2017 εν μέσω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ο πρώην αστυνομικός Όσκαρ Πέρες πέταξε πάνω από το Καράκας με ένα ελικόπτερο που είχε κλέψει από την αστυνομία. Μαζί με άλλους ένοπλους άνδρες πέταξαν τέσσερις χειροβομβίδες εναντίον του Ανώτατου Δικαστηρίου και άνοιξαν πυρ εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Επτά μήνες αργότερα οι ειδικές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας περικυκλώνουν το κρησφύγετο του Πέρες στο βορειοδυτικό Καράκας. Στη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώνεται ο ίδιος και έξι συνεργοί του.


σχετικα αρθρα