ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θέλει να στείλει στρατό… στο διάστημα

Δημοσίευση 8 Αυγούστου 2018, 12:27 / Ανανεώθηκε 8 Αυγούστου 2018, 12:45
Ο Τραμπ θέλει να στείλει στρατό… στο διάστημα
Photo: EPA
Facebook Twitter Whatsapp

Μία τέτοια πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το πεντάγωνο θα επισκεφθεί την Τετάρτη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, προκειμένου να συζητήσει το μέλλον των ενόπλων δυνάμεων στο διάστημα, σύμφωνα με το CNN.

Στα θέματα που θα συζητηθούν, θα βρίσκεται και η πρόταση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την σύσταση μιας διαστημικής δύναμης (Space Force), σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων.

Την σημερινή επίσκεψη του Πενς στο πεντάγωνο επιβεβαίωσαν δύο στελέχη του γραφείου του.

Η άφιξη του Αμερικανού αντιπροέδρου στο πεντάγωνο συμπίπτει χρονικά με την δημοσιοποίηση της αναφοράς του υπουργείου Άμυνας προς το Κογκρέσο, σχετικά με την προτεινόμενη οργανωτική και διοικητική δομή της διεύθυνσης διαστήματος, όπως επίσης και τις υποδομές που θα χρησιμοποιεί.

Η σχετική αναφορά για τις διαστημικές δραστηριότητες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων είχε αρχικά προγραμματιστεί να δημοσιευτεί την 1η Αυγούστου. Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας με δηλώσεις του στο CNN, είχε αποδώσει την καθυστέρηση σε διορθώσεις και προσθήκες που γίνονταν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ωστόσο η αναφορά αυτή, δεν αναμένεται να υποστηρίζει την οργάνωση μιας ξεχωριστής διαστημικής δύναμης, στο πλαίσιο του πενταγώνου, καθώς μία τέτοια πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ Τζιμ Μάτις, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι το πεντάγωνο “επεξεργάζεται έναν τρόπο” σχετικά με την ίδρυση διεύθυνσης διαστήματος. Νωρίτερα, είχε διαρρεύσει μία πρόταση σύμφωνα με την οποία, η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ προτείνει την αναβάθμιση της διεύθυνσης διαστήματος, σε μάχιμο κλάδο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με αντίστοιχη στρατιωτική διεύθυνση.

Ο Μάτις από την πλευρά του, δήλωσε ότι υποστηρίζει την παραπάνω εξέλιξη, τονίζοντας ότι: “πρόκειται για κάτι που μπορεί να οργανωθεί.”

Απαντώντας σε ερώτηση αν μια τέτοια εξέλιξη, υποβαθμίζει την πρόταση του Τραμπ για μία ξεχωριστή στρατιωτική υπηρεσία για το διάστημα, ο Αμερικανός ΥΠΑΜ τόνισε ότι το υπουργείο του βρίσκεται “σε πλήρη συμφωνία” με τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και τις ανησυχίες του για το διάστημα, τονίζοντας ότι ο Πενς είναι “ο άνθρωπος-κλειδί” για το ζήτημα αυτό. 

CNN