current views are: 11

8 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση21:30

Η Ford γιορτάζει την κατασκευή 10 εκατομμυρίων Μάστανγκ

Ο εορτασμός αυτός γίνεται σε μια κρίσιμη καμπή για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία

Δημοσίευση 21:30’

Ο εορτασμός αυτός γίνεται σε μια κρίσιμη καμπή για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία

Η Μάστανγκ, το διάσημο μοντέλο της Ford και σύμβολο της αμερικανικής κουλτούρας, θα γιορτάσει καθώς σήμερα θα έχουν κατασκευαστεί στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Ντιτρόιτ 10 εκατομμύρια οχήματα.

Το αυτοκίνητο αυτό, που έγινε διάσημο μέσα από τον κινηματογράφο και τη μουσική, θα γιορτάσει στην έδρα της Ford, στην ιστορική πρωτεύουσα της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ.

Ο εορτασμός αυτός γίνεται σε μια κρίσιμη καμπή για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία: οι πωλήσεις της Μάστανγκ σημειώνουν πτώση στις ΗΠΑ, όμως ενισχύονται στις ξένες αγορές, όπως η Κίνα και η Γερμανία.

Για να γιορτάσει αυτή την ιστορική στιγμή στην ιστορία του το εμβληματικό αυτοκίνητο, που έχει πάρει το όνομά του από ένα άγριο άλογο που απαντάται στην αμερικανική δύση, η Ford απευθύνεται στη νοσταλγία των Αμερικανών.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα άλλο αμερικανικό αυτοκίνητο εκτός από τη Μάστανγκ για να παρουσιάσω τους δεσμούς αγάπης που έχουν οι Αμερικανοί με τα αυτοκίνητα», δήλωσε ο Τζον Χάιτμαν, ιστορικός των αυτοκινήτων στο πανεπιστήμιο Ντέιτον του Οχάιο.

Το πρώτο μοντέλο της Μάστανγκ παρουσιάστηκε την άνοιξη του 1964 στη Νέα Υόρκη.

«Οι άνθρωποι ενθουσιάστηκαν με το αυτοκίνητο (…) αντιπροσώπευε κατά μία έννοια το αυτοκίνητο της ελευθερίας», σχολίασε ο Μπομπ Μέρλις που ήταν παρών στην πρώτη παρουσίαση της Μάστανγκ και στη συνέχεια ασχολήθηκε επαγγελματικά με την ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Ford έχει εκμεταλλευθεί και στο παρελθόν τον παράγοντα της νοσταλγίας: τον Ιανουάριο η εταιρεία παρουσίασε μια περιορισμένη έκδοση ενός μοντέλου που ονόμασε Μάστανγκ Μπούλιτ, από τη διάσημη ταινία του 1968 στην οποία ο Στιβ Μακουίν διέσχιζε τους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο οδηγώντας μία Μάστανγκ.

Για τη σημερινή γιορτή η Ford θα παρουσιάσει την πρώτη Μάστανγκ που πουλήθηκε και την οποία έχει ακόμη στην κατοχή του ο πρώτης της αγοραστής.

Η Ford πούλησε το 2017 στις ΗΠΑ 81.000 Μάστανγκ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 0,5% των πωλήσεων αυτοκίνητων, σύμφωνα με την Autodata. Όμως το αυτοκίνητο αυτό φαίνεται να έχει μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό. Η Ford άρχισε να εξάγει τις Μάστανγκ το 2015 και πλέον έχει γίνει το σπορ αυτοκίνητο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα