current views are: 12

10 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση08:21

Κόσοβο προς Βοσνία: «Μην μπερδεύουμε τον αθλητισμό με την πολιτική»

Το Κόσοβο κατηγορεί τη Βοσνία για καθυστέρηση έκδοσης βίζας στην ομάδα της που πρόκειται να συμμετάσχει στους ευρωπαϊκούς αγώνες στο Σαράγεβο.

Δημοσίευση 08:21’

Το Κόσοβο κατηγορεί τη Βοσνία για καθυστέρηση έκδοσης βίζας στην ομάδα της που πρόκειται να συμμετάσχει στους ευρωπαϊκούς αγώνες στο Σαράγεβο.

Το Κόσοβο κατηγόρησε τις Αρχές της Βοσνίας ότι μπερδεύουν τον αθλητισμό με την πολιτική, επειδή καθυστερούν να εκδώσουν βίζα στους αθλητές της εθνικής ομάδας της ώστε να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών Κ16 που πραγματοποιείται στο Σαράγεβο αυτές τις μέρες.

Η ομάδα του Κοσόβου θα έπαιζε με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη την Πέμπτη, την πρώτη ημέρα του πρωταθλήματος.

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης δεν είχαν κανένα νέο από την πρεσβεία της Βοσνίας για την κατάσταση των αιτήσεων της βίζας, ανέφερε η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης του Κοσόβου (FBK).

«Παρόλο που έχουμε στείλει πολύ νωρίς όλα τα σχετικά έγγραφα, η πρεσβεία μας έδωσε πράσινο φως να κάνουμε την αίτηση μόλις την Τρίτη, αφού ενημερώσαμε τη Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA) ότι κάτι δεν πάει καλά», ανέφερε η Elvira Dushku, γενική γραμματέας της FBK στο Balkan Insight.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Βοσνία και η Σερβία είναι οι μόνες δύο χώρες από την πρώην Γιουγκοσλαβία που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου από το Βελιγράδι, η οποία ανακοινώθηκε το 2008.

Οι αθλητές του Κοσόβου πρέπει να έχουν βίζα για να τους επιτραπεί η είσοδος στη Βοσνία. Το 2014, το Κόσοβο επέβαλε τα ίδια μέτρα για τους Βόσνιους. Έτσι, οι Βόσνιοι πρέπει να ταξιδέψουν στην Κροατία για την άδεια εισόδου στο Κόσοβο, ενώ οι Κοσοβάροι πρέπει να περάσουν από τα Σκόπια.

«Το Κόσοβο έγινε πλήρες μέλος της FIBA πριν τρία χρόνια και η προσπάθεια που γίνεται να παρεμποδιστεί η συμμετοχή της εθνικής ομάδας στο αθλητικό αυτό γεγονός εξαιτίας πολιτικών διαφορών, παραβιάζει τόσο τη βασική ευρωπαϊκή αρχή περί ελεύθερης κυκλοφορίας όσο και τους κανόνες της FIBA», δήλωσε το υπουργείο.

Όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας, Igor Crnadak, έχει διαφορετική άποψη. «Σύμφωνα με τις διαδικασίες που ακολουθούμε, η απάντηση στους αιτούντες βίζα έρχεται σε τρεις ημέρες. Σήμερα στείλαμε επιστολή στην Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (KSBIH) και αναμένουμε απάντηση από την Οργανωτική Επιτροπή», δήλωσε ο Crnadak.

Όμως, οι βίζες ήταν ήδη έτοιμες και το μόνο που χρειαζόταν ήταν η συγκατάθεση του Crnadak, δήλωσε η KSBIH σε τοπικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που πολιτικοί λόγοι επηρεάζουν τις αθλητικές ομάδες του Κοσόβου.

Πέρυσι τον Μάρτιο, η Σερβία ακύρωσε αγώνα χειροσφαίρισης νεανίδων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, εξαιτίας των αυξανόμενων εντάσεων και φόβων για πιθανές συγκρούσεις σέρβων οπαδών και αστυνομίας.

Τον Μάιο, η Σερβία απαγόρεψε την είσοδο στην εθνική ομάδα καράτε του Κοσόβου, με αποτέλεσμα να μη λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καράτε στην πόλη Νόβι Σαντ.

Πηγές: Balkan Insight, Al Jazeera


σχετικα αρθρα