ΔΙΕΘΝΗ

Νέο χτύπημα Τραμπ στον Ερντογάν: Διπλασιάζει τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

Δημοσίευση 10 Αυγούστου 2018, 16:54 / Ανανεώθηκε 10 Αυγούστου 2018, 16:30
Νέο χτύπημα Τραμπ στον Ερντογάν: Διπλασιάζει τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Τούρκος πρόεδρος ζητά από τους πολίτες να στηρίξουν την τουρκική λίρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τον διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτηση του στο Twitter.

Την ώρα που η Τουρκική Λίρα κατρακυλά και η τουρκική οικονομία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε: «Μόλις εξουσιοδότησα τον διπλασιασμό των δασμών για ατσάλι και αλουμίνιο όσον αφορά την Τουρκία, καθώς το νόμισμά τους, τη τουρκική λίρα, κατρακυλά γρήγορα έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή.  

Οι δασμοί εισαγωγής για το τουρκικό αλουμίνιο διαμορφώνονται πλέον στο 20% και για το τουρκικό ατσάλι στο 50%.

Ερντογάν: Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο

«Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση TRT σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, καλώντας ταυτόχρονα τουρκικό λαό να ανταλλάξει τα ξένα νομίσματα, στηρίζοντας την τοπική λίρα.

 Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε από την πλευρά του πως ο Ερντογάν διαβεβαίωσε πως η Τουρκία θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση όπως ξεπέρασε και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην επαρχία Ορντού (βόρεια).

«Με τη βοήθεια του Θεού, θα ξεπεράσουμε τις καταστροφές και, επιπλέον, θα διεξαγάγουμε με επιτυχία τον οικονομικό πόλεμο», δήλωσε, σύμφωνα με το Ανατολή. Είναι οι πρώτες δηλώσεις του Ερντογάν μετά τη σημερινή «βουτιά» της τουρκικής λίρας.

Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τους συμπολίτες του να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα που έχουν στην κατοχή τους για να στηρίξουν την τουρκική λίρα λέγοντας ότι πρόκειται για «εθνική μάχη» στον «οικονομικό πόλεμο», που έχει κηρυχθεί, όπως υποστήριξε, στην Τουρκία.

«Αν έχετε δολάρια, ευρώ ή χρυσό στο προσκέφαλό σας, πηγαίνετε στις τράπεζες για να τα ανταλλάξετε με τουρκικές λίρες. Είναι μια εθνική μάχη», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Μπαϊμπούρτ (βορειοανατολικά), που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Θα είναι η απάντηση του έθνους μου σε εκείνους που μας κήρυξαν οικονομικό πόλεμο» συνέχισε ο Ερντογάν δείχνοντας με το δάκτυλο ένα μυστηριώδες «λόμπι των επιτοκίων» το οποίο δεν προσδιόρισε.

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Εξαιρετικά κρίσιμη η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπογράμμισε ότι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας ήταν εξαιρετικά κρίσιμη για την οικονομία, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ισχυρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Είπε ότι η Τουρκία υιοθέτησε πολύ ευαίσθητη γλώσσα σχετικά με τη νομισματική πολιτική και την κεντρική τράπεζα.

Όπως αναφέρει το dailysabah.com o Αλμπαϊράκ υπογράμμισε πως «η Τουρκία δεν βλέπει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη ως εναλλακτικές μεταξύ τους», προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα της οικονομικής επανεξισορρόπησης θα συνεπαγόταν τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τη βελτίωση της εμπιστοσύνης.

Τέλος προανήγγειλε ότι θα υπάρξει «μετασχηματισμός» στο υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά τη φορολογία.