current views are: 9

14 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση10:39

Γένοβα: Ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια της οδογέφυρας – Δεκάδες οι νεκροί

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Δημοσίευση 10:39’

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Ιταλία έπειτα από την κατάρρευση οδογέφυρας στην πόλη Τζένοα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δεκάδες άτομα. Τα σωστικά συνεργία καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανασύρουν από τα συντρίμμια επιζήσαντες, ενώ σύμφωνα με τη La Repubblica η κατάρρευση ενδεχομένως οφείλεται σε κεραυνό.

Η ιταλική πυροσβεστική, αργά το απόγευμα της Τρίτης είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι οι νεκροί είναι τριάντα πέντε και δέκα οι αγνοούμενοι, ενώ τέσσερα άτομα απεγκλωβίστηκαν ζωντανά από τα συντρίμμια και τις λαμαρίνες των Ι.Χ.

Αργότερα, όμως, η τοπική αυτοδιοίκηση της περιφέρειας της Γένοβας, Λιγουρία, περιόρισε τον μέχρι τώρα επίσημο απολογισμό σε είκοσι έξι νεκρούς και δεκαπέντε τραυματίες, εκ των οποίων εννέα σε σοβαρή κατάσταση.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ευχαρίστησε τους πυροσβέστες, τους επαγγελματίες διασώστες και τους εθελοντές που επιχειρούν στο σημείο από το πρώτο λεπτό και παραμένουν εκεί σκάβοντας και σώζοντας ζωές. 

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «δεσμεύεται ενώπιον των Ιταλών να φθάσει έως το τέλος για να καθοριστούν οι ευθύνες της απαράδεκτης καταστροφής διότι δεν είναι δυνατό να εργάζεται κανείς και να πεθαίνει με αυτόν τον τρόπο εν έτη 2018».

Τουλάχιστον 5 από τους πολλούς τραυματίες έχουν τραυματισθεί σοβαρά.

Η τραγωδία σημειώθηκε στις 11:30 το πρωί (ώρας Iταλίας) κατά τη διάρκεια μίας ξαφνικής και σφοδρής καταιγίδας. Από την κατάρρευση, άγνωστος μέχρι στιγμής αριθμός αυτοκινήτων έπεσε στο κενό από ύψος 80 μέτρων. 

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την κατάρρευση καταπλακώθηκαν είκοσι οχήματα. 

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24 μετέδωσε ότι το τμήμα της γέφυρας Morandi που κατέρρευσε φθάνει περίπου τα 200 μέτρα, ενώ πυροσβέστες δήλωσαν στο Associated Press ότι ανησυχούν για την περίπτωση εκρήξεων στις παροχές φυσικού αερίου που διατρέχουν την περιοχή κάτω από τη γέφυρα. 

Σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση της Πυροσβεστικής της Γένοβας, η γέφυρα κατέρρευσε σε μεγάλο μέρος πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές. Τα συντρίμμια της άγγιξαν επίσης ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που βρίσκεται από κάτω, όμως φαίνεται πως έχει πληγεί μόνο ο χώρος στάθμευσης του εργοστασίου. Το εργοστάσιο ήταν άδειο, καθώς είναι παραμονή της αργίας της 15ης Αυγούστου, και εκεί βρισκόταν μόνο μια ομάδα συντήρησης. 

Για μία «τεράστια τραγωδία» έκανε λόγο ο Ιταλός υπουργός μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ανέφερε ότι επί τόπου επιχειρεί δύναμη 200 πυροσβεστών. 

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες να ανασύρουμε επιζώντες από τα χαλάσματα» δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας της Γένοβας Αλεσάντρα Μπούτσι.

«Ελπίζουμε να βρούμε περισσότερους επιζώντες».

Ώρες μετά την τραγωδία, η αντισυστημική κυβέρνηση που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο ανέφερε ότι η κατάρρευση της γέφυρας δείχνει πως η Ιταλία χρειάζεται να δαπανήσει περισσότερα ώστε να βελτιώσει τις υπό διάλυση υποδομές της, αγνοώντας τους περιορισμούς της ΕΕ για τον προϋπολογισμό εφόσον καταστεί αναγκαίο.

«Θα πρέπει να διερωτηθούμε εάν το να επιδεικνύουμε σεβασμό σε αυτούς τους περιορισμούς (στον προϋπολογισμό) είναι σημαντικότερο από την ασφάλεια των Ιταλών πολιτών. Προφανώς για εμένα, δεν είναι» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θέλει «ονόματα και επώνυμα των υπευθύνων διότι μια τραγωδία όπως αυτή το 2018 είναι απαράδεκτη».

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες 

Σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της La Repubblica, η κατάρρευση της γέφυρας μπορεί να οφείλεται σε κεραυνό. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που θα πρέπει φυσικά να εξακριβωθεί από τις έρευνες, αλλά το οποίο φαίνεται να ενισχύεται και από το γεγονός ότι ένα σπίτι, που βρισκόταν δίπλα στην γέφυρα, καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση. Δυο άνθρωποι που ζούσαν σε αυτό, μεταφέρθηκαν με εγκαύματα σε νοσοκομείο της Γένοβας. 

«Είδα τους ανθρώπους που τρέχουν προς εμένα, ξυπόλητοι και τρομοκρατημένοι», δήλωσε ο Alberto Lercari, οδηγός, παρών κατά τη στιγμή της κατάρρευσης στη γέφυρα Morandi. «Οι άνθρωποι έφυγαν να έρχονται προς μένα. Ήταν φρικτό “, είπε. “Είδα την κατάρρευση της γέφυρας. Σταματήσαμε και στη συνέχεια είδα την τραγωδία πίσω από μένα », είπε ένας άλλος μάρτυρας. 

«Ήταν λίγο μετά τις 11:30 π.μ., όταν είδαμε έναν κεραυνό να χτυπάει τη γέφυρα και στη συνέχεια η γέφυρα να πέφτει», δήλωσε ένας άλλος μάρτυρας. 

Στη Γένοβα θα μεταβεί και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ενώ την Τετάρτη θα επισκεφθεί το σημείο της κατάρρευσης και ο υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι. 

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia πως είδε «οκτώ ή εννέα» οχήματα πάνω στη γέφυρα την ώρα που αυτή κατέρρεε και έκανε λόγο για «σκηνή από την Αποκάλυψη».

Το συλλυπητήριο μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ 

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον φίλο ιταλικό λαό τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο τουίτερ: “Εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας για την τραγωδία της κατάρρευσης της γέφυρας Morandi στη Γένοβα και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή δίπλα στην Ιταλία και το φίλο ιταλικό λαό” αναφέρεται στην ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η ανάρτηση έγινε στα ιταλικά, τα αγγλικά και τα ελληνικά. 

Μύνημα Γιούνκερ για την τραγωδία στη Γένοβα 

«Είμαι βαθιά λυπημένος από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα σήμερα, που έχει στοιχίσει πολλές ζωές» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γιούνκερ εκφράζει τη βαθύτατη συμπόνια και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και στον ιταλικό λαό.

«Οι καλύτερες ευχές μου για δύναμη και θάρρος πηγαίνουν σε όλους εκείνους που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης» επισημαίνει ο πρόεδρος της Κομισιόν. 

Έτοιμη να βοηθήσει η Γαλλία 

«Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ιταλίας» και «είναι έτοιμη να προσφέρει όλη την απαραίτητη υποστήριξη», ανέφερε σήμερα στο Twitter ο Εμμανουέλ Μακρόν, μετά την κατάρρευση μιας οδογέφυρας στη Γένοβα που προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων.

«Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα, στους συγγενείς τους και σε ολόκληρο τον ιταλικό λαό», έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ανήρτησε το ίδιο μήνυμα μεταφρασμένο στα ιταλικά.


σχετικα αρθρα